asteroid-zemlja-svemir
Očekuje se da će asteroid pod imenom 2023 JK sutra proletjeti pored Zemlje promašujući našu planetu za samo nešto više od 1,6 miliona kilometara.

Prema američkoj svemirskoj agenciji NASA, 2023 JK je otprilike veličine komercijalnog putničkog aviona. Sutra će takođe proći i asteroid JD4 – koji ima otprilike istu veličinu kao 2023 JK, a promašiće Zemlju za gotovo dvostruko veću udaljenost.

NASA predviđa intenzivan vikend u svemiru – nedaleko od Zemlje proći će još tri asteroida: Blue Marble veličine autobusa, 2023 JL2 veličine aviona, te HG11 – veličine od samo sedam metara, koji će se približiti na 4,5 miliona kilometara.

Nema razloga za zabrinutost

Prolazak JK 2023 možda je vrlo opasan u poređenju sa drugim plutajućim stijenama, ali čovečanstvo ipak ne bi trebalo da mijenja svoje planove za vikend. Za poređenje, Mjesec se nalazi na udaljenosti od 380.000 kilometara od Zemlje, a u rijetkim prilikama kada asteroidi udare u našu planetu, obično se ne dogodi puno toga.

“Otprilike jednom godišnje, asteroid veličine automobila udari u Zemljinu atmosferu, stvori impresivnu vatrenu kuglu i izgori prije nego što stigne do površine”, objavila je NASA.

Prije otprilike 65 miliona godina, asteroid veličine planine uništio je dinosaure i većinu ostatka života na Zemlji.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!