Solarni paneli mijenjaju Zakon o PDV-u?

609

BANjALUKA – Preduzeće “Elektroprivreda RS” (ERS) traži hitnu izmjenu Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) u Parlamentu BiH da bi nastavili sa daljim aktivnostima kada je riječ o instalaciji solarnih panela na krovove kuća u Srpskoj.Generalni direktor ERS Luka Petrović rekao je “Glasu Srpske” da je to preduzeće već uputilo zahtjev Predstavničkom domu Parlamenta BiH za izmjenu Zakona o PDV-u.

– Naime, prema postojećem zakonu nemoguće je izvršiti instalaciju solarnih panela na krovovima kuća zato što bi to bila nepovoljna varijanta, jer UIO zahtijeva da za svu energiju koju građani preuzmu moraju i da plate PDV. To nije naša namjera, već nam je cilj samo da plate razliku u proizvedenim i potrošenim kilovat-satima. Poslali smo prijedlog izmjena i očekujemo da po hitnom postupku ono što smo tražili bude usvojeno na dobrobit građana i Srpske i BiH – rekao je Petrović i dodao da je potrebna da većina u Parlamentu BiH izglasa ove izmjene da bi nastavili sa daljim aktivnostima pomenutog projekta.

Nakon okončanja procedura u Parlamentu na nivou BiH Petrović naglašava da će biti raspisan javni poziv za izbor izvođača radova koji bi instalirali solarne panela na krovove kuća.

– Očekuje da će izmjene zakona koje su tražili proći po hitnom postupku. Ako zbog godišnjih odmora ne budu okončane sve procedure u Parlamentu već u ovom mjesecu očekujemo da poslanici za te izmjene glasaju u septembru. Ne bi trebalo da bude nikakvih problema kada je riječ o usvajanju pomenutih izmjena zakona – poručio je Petrović i doda da će tačne prognoze kada će uslijediti postavljanje solarnih panela na krovove kuća domaćinstava koja ispunjavaju sve uslove iz odavno zatvorenog javnog poziva znati nakon što sve procedure budu okončane u Parlamentu BiH.

Na adresu “Glasa Srpske” stigao je veliki broj pitanja građana koji su se prijavili na raspisani konkurs ERS-a za instalaciju solarnih panela.

– Javni konkurs za postavljanje solarnih panela bio je obećavajući, prema svim najavama koje su stizale sa adrese menadžmenta ERS-a. Zbog toga sam se prijavio. Prikupio sam svu traženu dokumentaciju i predao im još u septembru prošle godine. Međutim, od tada nam se niko nije obratio i ne znamo šta se dešava sa postavljanjem solarnih panela na krovove kuća – rekao je Nedeljko K. iz Dervente.

Naglasio je da se nada da će uskoro dobiti odgovor kada je riječ o postavljanja prozjumera.

– Bar toliko smo zaslužili. Treba da nam daju kakav-takav odgovor šta se dešava sa postavljanjem solarnih panela na krovove kuća – zaključio je Nedeljko K.

Konkurs

Na javni poziv za učešće u projektu ugradnje solarnih panela na krovove u sistemu kupac-proizvođač (prozjumer), koji je bio otvoren od 15. avgusta do 15. oktobra, prijavilo se oko 5.000 domaćinstava.

Tada je navedeno i da će taj program energetske održivosti domaćinstava u prvoj fazi obuhvatiti oko 50.000 domaćinstava u Srpskoj, tačnije 50.000 fotonaponskih sistema instalisane snage od tri do sedam kilovata.

IZVOR:GLAS SRPSKE

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!