“Vivia Run&More Weekend”: Trkački spektakl u Banjaluci o kom se priča!

742

Dva dana, šest trka, više od 5 000 učesnika, energija na stazi neprevodiva u brojke i proljeće u milion boja zabave i sporta. To kaže jedan usputni pogled u retrovizor šestog „Vivia Run And More Weekend“ festivala u Banjaluci. Jednom riječju? Uspjeh. A ta riječ piše se velikim slovom. Tako i poštuje. No, krenimo redom…

U okviru Tropic Bambini Maratona trčala su 852 predškolca. Intersport School Run trčalo je 1 340 školaraca, a Nektar Color Fun Run 2 127 trkača različitih generacija. U okviruM:tel RMC Banjaluka Polumaratona, Imlek 10K, G-Drive 5k Team Run takmičilo se 866 elitnih trkača i rekreativaca.

I tmurna jutra obasjaće svjetlost iznutra…

Kada se činilo da kiša nikada neće odustati, grad je probudilo sunčano jutro. Ovom rečenicom mogla bi da počne i neka knjiga. Ili film. A kamoli jedan trkački vikend na najbržoj i najzelenijoj stazi u BiH. I to u proljeće. U pohodu na lični ili timski rekord, opravdane časove matematike, jedinstven nagradni fond na Balkanu ili na kontrolni trening za Pariz, u startnoj zoni ispred ATP centra u Banjaluci smjenjivali su se nasmijene trkačice i trkači – „od 7 do 77“. Navijači u zanosu i novinarske ekipe u potrazi za dimenzijom više. Među polumaratoncima i gradonačelnik Draško Stnivuković. Očekivano, najbolje vrijeme (1:03:59) imao je sjajniAlbert Kipkorir Tonui iz Kenije.

No, rezultat koji mjerimo satom, kao što je poznato, nije imperativ jedinstvenog festivalkog koncepta u Evropi, kojem je život udahnuo Banjalučanin Goran Ćorić, s trkačkim iskustvom Bostona, New Yorka, Londona…

Gdje Đoković stade, ti produži…

– Regrutujemo novu vojsku mladih atletičara koji će, nadam se, ostavajati ne samo staze u BiH, već pokušati da stignu do najvećih svjetskih takmičenja na sportskim terenima. Simbolično je i mjesto gdje smo ih okupili ove godine. Naša interna parola je – gdje Đoković stade, ti produži! –  kaže šaljivim tonom Ćorić, uz naglašenu ocjenu da je rekordan broj (1 600) osnovaca i srednjoškolaca na trkačkoj stazi najbolja potvrda da zajedno sa timom koji vodi nije na stranputici. Naprotiv. Godine rada rezultirale su popularizacijom zdravih navika među generacijama koje rastu. Baš kao što raste polumaratonska trka u Banjaluci, koja iduuće godine slavi deseti rođendan.

The Rolling Stones na banjalučki način…

Poznato je da bez predanosti, vizije i ljubavi, od čovjeka postaje kamen. I da uz predanost, viziju i ljubav, u velikim pričama, od kamena postaje čovjek. I to kotrljajući. The Rolling Stones na banjalučki način. Tako su gosti šaljivim tonom opisali “Vivia Run And More Weekend” u malom evropskom gradiću na obalama Vrbasa.

– Nevjerovatna je energija na stazi. Desetine volontera, okrepa na svakom koraku, muzika koja s vremena na vrijeme prodrma i ulije novu snagu… Nisam mogao da razumijem šta mi govore ti ljudi koje sam sretao, ali sam prepoznao njihovu emociju. Hvala svima. S lakoćom sam istrčao 21km i prvi stigao na cilj. Sigurno se vraćam u ovaj fantastični grad – priča nevještim engleskim Kenijac Albert Kipkorir Tonui.

Dovoljno je “run” ili treba i “more”?

Svetozar Ristanović iz Novog Sada kotizaciju za M:tel RMC Polumaraton u Banjaluci osvojio je na nagradnoj igri. Neočekivani poklon iskoristio je na najbolji mogući način. Umjesto isključivo na trkačku stazu, energiju je usmjerio i na upoznavanje  kulturno istorijskih spomenika Banjaluke, najveće bh. tvrđave u ravnici,  pivare sa 150 – godišnjom tradicijom, ćevapa svih ćevapa i ljubaznih domaćica.

– Zaista sam oduševljen. Ne samo organizacijom, već i gradom. Ljudima. Ženama. Za moje odlično raspoloženje, osim “run” bilo je veoma važno i ono “more” u nazivu festivala. U svakom slučaju, iduće godine vraćam se po nagradu. U međuvremenu će moj frižider krasiti prelepa polumaratonska magnet – medalja u obliku trkačkog stopala. Hvala Banjaluci – kaže Svetozar Ristanović.

Ne bojimo se kiše, mi bojimo kišu…

Uz centralni M:tel RMC Banjaluka polumaraton, trčali smo Imlek 10k i G-Drive 5k Team Run. Koliko kilometara toliko slavalja. Za svaki istrčani i savladani. Osvojili smo Intersport School Run i urnebesni Tropic Bambini maraton. Hiljade djevojčica i dječaka uspješno je stiglo do zasluženih medaljica i poklona. A zatim smo zajedno obojili grad spektakularnom Nektar Color Fun Run.

Smijali smo se,  plesali, sudarali, padali, pružali ruke jedni drugima, širili dobru energiju i sportski duh. Kada su crni oblaci pokušali da napadnu, odgovarali smo vojskom decibela. Muzikom na neprijatelja!

– Koncert TBF u Banjaluci bio je jedan od najposjećenijih i najluđih. Publika je sjajna. Vaša organizacija i gostoprimstvo su besprijekorni. Zaista se nadamo da ćemo imati prilike još surađivati. Ili barem popiti pivo  –  kaže Mladen Badovinac u ime kultnih splitskih hip – hopera.

Svašta se može preuveličavati, osim ljubavi…

Bilo je i onih koji su u problemu veličine lokve za preskočiti tražili nepregledni okean. Neka i njih. U tragovima. Kao svojevrstan orijentir. Navigacija. Kompas… Kako ne treba. To je utisak Alije Imamovića, iskusnog atletičara i reprezentativca BiH. Srećan je i zato što ista priča povezuje Banjaluku i Sarajevo.

– Čast mi je biti dio ove priče i imati gospodina Gorana za partnera. Svakoga dana učimo nešto novo i to znanje ulažemo u trke. Mislim da radimo važne stvari za našu zemlju. Tražimo tačke koje nas povezuju, a ne ono što nas dijeli  –  kaže Alija Imamović, uz poziv trkačima da već u julu budu dio tima koji pokreće u Sarajevu.

Šta kažu oni koji su se djelima kandidovali za poziciju govornika?

– Okupljanje je početak. Držati se zajedno je napredak. Zajednički rad je uspjeh.” Riječi koje je prvi izgovorio Henri Ford, američki industrijalac – citirao je za kraj popularni “Tomo Mont Everest”. Bosanskohercegovački triatlonac i alpinista direktno sa vrha svijeta stigao je da podrži učesnike M:tel RMC Banjaluka Polumaratona, na mjestu koje je samo mjesec ranije okupilo tenisku elitu predvođenu najvećim Novakom Đokovićem. Neka se pozitivne priče nastave vezati jedna za drugu!

Da je i najmanje ogledalo, ili reflektujuća ravna površina, ne možeš samo da vidiš sebe. Ima bar zrno tuđeg i drugačijeg u tom kadru. To je stav organizatora “Vivia Run And More Weekend-a” .

Ko su prijatelji?

“Vivia Run&More Weekend” podržali su predsjednik Republike Srpske, Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Grad Banjaluka, kompanija M:tel, Imlek, G-Drive, NIKE, Sport Time Balkans, Nektar, Intersport, Tropic/Moj Market, Guma M, MyBook, Metromedia Group i Olimpijski komitet BiH.

Generalni medijski pokrovitelj je Radio – televizija Republike Srpske. Medijski partneri su BHRT, ATV, N1, K3, ELTA TV, Dnevni avaz, Nezavisne novine, Glas Srpske, Buka, Banjaluka.net, 24sedam, Lola, Dnevni list, BLink, Srpska Info, Hard Rock radio, Uno radio, Kontakt radio, A radio, NES radio, Moje trčanje i Trčanje RS.

Moje trčanje

IZVOR:SRPSKA CAFE

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!