Jagma đaka za zanimanjima metalske struke

745

BANjALUKA – Solidna zarada i mogućnost brzog zaposlenja u metalskom sektoru rezultovali su velikim interesovanjem đaka za upis na školovanje za deficitarna zanimanja kao što su bravar-zavarivač, alatničar, CNC operater, zbog čega će učionice srednjih škola u Srpskoj koje obrazuju ovaj kadar na jesen biti pune.Drugi upisni rok u srednjim školama u Srpskoj koje nisu popunile kvote aktuelan je do petka, ali većina svršenih malih maturanata već je odabrala željeno zanimanje.

Direktor Tehničke škole u Gradišci Vlado Tomić kaže za “Glas” da su uspjeli da popune svih sedam odjeljenja upisavši ukupno 168 đaka.

– I na trećem i na četvrtom stepenu popunili smo sva mjesta. Izuzetno interesovanje vladalo je za smjerove tehničar mehatronike i tehničar informacione tehnologije, gdje se prijavio veliki broj odličnih đaka. Ispod crte smo imali 16 učenika viška – rekao je Tomić i dodao da je najezda đaka kada je riječ o ovoj školi aktuelna unazad pet godina, jer u okviru struke razvijaju nova zanimanja.

Ove godine je, priča Tomić, to jedina škola u Srpskoj koja je eksperimentalno upisala učenike na školovanje za zanimanje tehničara za robotiku i smjer CNC operater.

– To je dodatno povećalo interesovanje djece. Deficitarno zanimanje nam je smjer bravar-zavarivač, jer kompanije u Gradišci imaju stalno otvoren konkurs za prijem tog kadra. Plata zavarivača dostiže 2.500 KM i mi smo upisali 24 učenika koji treba da se školuju za taj zanat, kao i kombinovano odjeljenje alatničara i brizgača plastičnih masa. Imamo šest partnerskih preduzeća u kojima đaci obavljaju praksu kroz sistem dualnog obrazovanja i te kompanije im mahom nude posao po završetku škole – kazao je Tomić.

Mjesto više tražilo se i u Tehničkoj školi u Banjaluci. Direktor te obrazovne ustanove Vladimir Kuvalja kaže za “Glas” da su morali odbiti više od 70 djece, jer nije bilo mjesta.

– Važno nam je bilo da upišemo đake sa što boljim ocjenama iz osnovne škole, ali i da damo šansu djeci koju ova struka zanima. Interesovanje se ove godine dodatno povećalo, a razlog je što sve više kompanija ima potrebu za mašincima. Uslovi rada su sve bolji, nisu to više male radionice kao nekad, već ozbiljna preduzeća – rekao je Kuvalja i dodao da su kao deficitarni smjerovi označena sva zanimanja iz mašinske struke, bilo trogodišnja ili četvorogodišnja, kao i smjer automehaničar i vozač motornih vozila.

U klupe Srednjoškolskog centra “Mihajlo Pupin” u Derventi na jesen će sjesti i 12 đaka koji će se školovati za bravara-zavarivača, takođe deficitarni smjer za kojim vapi tamošnja privreda.

– Riječ je o kombinovanom odjeljenju sa zanimanjem obrađivača metala i broj zainteresovanih je premašio kvote, imali smo učenika ispod crte, ali smo ih usmjerili u druga odjeljenja i tako ispunili plan upisa za ovu godinu. Predviđenih je bilo 112 mjesta, a upisali smo 111 djece. Privreda u Derventi poprilično je razvijena kada je u pitanju metalska industrija, tako da je i prethodnih godina interesovanje đaka bilo zadovoljavajuće – rekla je direktorica Srednjoškolskog centra u Derventi Branka Jović.

Direktorica Srednjoškolskog centra “Petar Kočić” u Zvorniku Biljana Pisić zadovoljna je interesovanjem đaka za smjer poslastičar, jer je to deficitarno zanimanje.

– Riječ je o kombinovanom odjeljenju u sklopu kojeg školujemo i kuvare. Ostalo nam je oko 30 slobodnih mjesta od ukupno 240, a najveće interesovanje vladalo je za medicinske i informatičke smjerove. Lokalna privreda ima potrebu za trgovačkim tehničarima, ali ove godine interesovanje nije zavidno – kazala je Pisićeva.

Građevinci

Da sva deficitarna zanimanja ne dijele istu sudbinu pokazuje primjer Građevinske škole u Banjaluci, koja je u trogodišnje smjerove uspjela da upiše manje od deset đaka.

– Kada je riječ o svim deficitarnim zanatima, ostalo je mnogo slobodnih mjesta, a četvrti stepen je popunjen. Nešto interesovanja ima za smjer monter suve građe – moler te za fasadere, dok za zanimanje armirač-betonirac nema nijedne prijave. Očekujemo do kraja roka još prijava – kazao je direktor ove škole Ljuban Bajić i podsjetio da đaci koji se školuju na deficitarnim smjerovima imaju obezbijeđenu stipendiju od Vlade RS, kao i plaćene putne troškove.

IZVOR:GLAS SRPSKE

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!