Građani podržali odluku NSRS, ali ne i one koji nisu glasali za (VIDEO)

249

Zakon kojim se iz Republike Srpske suspenduju odluke Ustavnog suda BiH usvojen je juče na posebnoj sjednici, glasovima većine poslanika. Za njih, to je odluka kojom je Republika Srpska potvrdila suverenitet. Međutim, dio opozicije, umjesto nacionalnim, vodio se političkim odlukama.Za zakon su glasali poslanici SDS-a, ne i PDP-a i Liste za pravdu i red. Građani Srpske to osuđuju i traže objašnjenje.

Glasanje u republičkom Parlamentu još jednom je pokazalo na čijoj su listi prioriteta nacionalni, a na čijoj dnevno-politički ili sarajevski interesi.

PDP-u su od zaštite srpskog glasa u Ustavnom sudu BiH, važniji njihovi zaključci. Јedan takav predložili su tokom sjednice, ali ga parlament nije usvojio. Za to krive vladajuću koaliciju. To je i razlog zašto nisu glasali za zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj, pojašnjava predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

– Zato što je na kraju sjednice Narodne skupštine bio dogovor da se ide sa zaključkom kojim će se obustaviti odlučivanje u zajedničkim institucijama BiH, dok se ne donesu ova dva vrlo važna zakona – zakon o Ustavnom sudu i zakon o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH – rekao je Borenović.

Zašto zaključak nije usvojen, obrazložio je još tokom sjednice predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić. Podsjetio je PDP da je isti zaključak jedan od devet koji je u Parlamentu izglasan na prethodnoj sjednici, a koji poslanici PDP-a nisu podržali.

– Ukoliko se Parlamentarna skupština BiH ogluši o zahtjeve predstavnika Republike Srpske da se pristupi usvajanju zakona o Ustavnom sudu BiH i zakona o izboru sudija, koje bira predsjednika evropskog suda za ljudska prava, pozivamo sve predstavnike Republike Srpske da se povuku iz njihovog rada dok se ovi zakoni ne usvoje. Ovo su dva potpuno identična zaključka, a na prošloj sjednici PDP nije glasao za ove zaključke, iako je učestvovao u njihovom koncipiranju – dodao je Stevandić.

S druge strane, lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović nastavio je liniju “sarajevskih optužbi”, rekavši da je odluka Parlamenta udar na Dejtonski sporazum, s obzirom da je, kaže, Ustavni sud BiH njegov sastavni dio.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a Srđan Mazalica pita zaboravlja li Vukanović da je Dejtonski sporazum predvidio Ustavni sud BiH sa dvoje sudija iz Republike Srpske, a koje je isti taj sud, svojim pravilima isključio iz odlučivanja, kršeći direktno Dejtonski sporazum?

– Međutim, Nebojša Vukanović, on se bori samo za svačija prava, samo se ne bori za prava Republike Srpske. Bori se za svačiju slobodu, samo se ne bori za slobodu Srpske. Nikad se nije pojavio na proslavi 9.tog januara, nije izašao na referendum što je izjavio neki dan u skupštini, u replici meni. Nije se nikad izjasnio protiv nelegalnih odluka US BiH koje se odnose na državnu imovinu – istakao je Mazalica.

Da li će Lista za pravdu i red i PDP osjetiti posljedice politički motivisanih odluka? Odlučiće to građani koji su ih birali, a koje u Parlamentu predstavljaju, ističe srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

– Svako je izložen sudu javnosti zbog svog ponašanja i djelovanja. Kada je riječ o nekim ključnim stvarima gdje vi treba da pokažete snagu institucije, mislim da naši građani odlično prepoznaju one koji su tu snagu umanjili time što nisu dio zajedničkog poduhvata – kaže Cvijanovićeva.

A građani su prepoznali značaj zakona koji je donijela Narodna skupština. Zato osuđuju poslanike opozicionih klubova koji Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH nisu dali podršku.

Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj usvojen je glasovima 56 od 65 prisutnih poslanika. Zbog tehničkih nepravilnosti, glas DNS-ovog Predraga Nešića nije uračunat u konačan zbir glasova podrške.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!