Preminuo Đorđe Mihailović, čuvar “Zejtinlika”

592

Đorđe Mihailović, koji je više od pola vijeka čuvao srpsko vojničko groblje “Zejtinlik” u Solunu, preminuo je danas u 96. godini.

Vijest o smrti Đorđa Mihailovića saopštio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je naveo da je Mihailović bio treća generacija čuvara srpske istorije i grobova srpskih junaka.

– Životna želja mu je bila da dobije srpski pasoš i ta želja mu je ispunjena. Iskreno saučešće porodici i svim prijateljima. Neka mu je večna slava! – napisao je Dačić na “Instagramu”.

Đorđe Mihailović odlikovan je u julu 2014. godine Ordenom srpske zastave drugog stepena, dobitnik je i Ordena Svetog Save prvog stepena, a 11. novembra 2021. godine uručeno mu je priznanje “Majka Srbija”.

Mihailović je rođen 1. maja 1928. godine u Solunu.

Prvi čuvar srpskog vojničkog groblja bio je njegov djed, solunski dobrovoljac Savo Mihailović, Srbin iz Grblja kod Boke Kotorske.

On je sakupio posmrtne ostatke mrtvih drugova i saboraca, a potom ih je čuvao do smrti 1928. godine kada je i sam sahranjen na Zejtinliku.

NJega je naslijedio Đorđev otac Đuro Mihailović, koji je tokom Drugog svjetskog rata sačuvao groblje i njegove relikvije od nacističke pljačke.

On je preminuo 1961. godine i sahranjen uz oca na Zejtinliku, a dužnost čuvara groblja pripala je Đorđu, posljednjem muškom potomku iz loze Mihailovića.

IZVOR:SRPSKA CAFE

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!