“Zabranjeno pušenje” tuži Neleta Karajlića

90

“Zabranjeno pušenje” saopštilo je danas da je njihov vođa Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sekson, zabranio izvođenje njegovih pjesama Nenadu Jankoviću, poznatijem kao Nele Karajlić, i violinisti Stefanu Milenkoviću, do epiloga sudskih tužbi.

U saopštenju se navodi da se Karajliću i Milenkoviću “na intervenciju autora, menadžmenta i izdavača grupe “Zabranjeno pušenje”, zabranjuje svaki vid korištenja, i otkazuje pravo na javno izvođenje svih muzičkih autorskih dela čiji je vlasnik SOKOJ-ev autor Sučić”.

“Bez ikakvog usmenog ili pismenog odobrenja Karajlić je u više navrata koristio brend i autorska djela “Zabranjenog pušenja”, da bi ta djela nezakonito ustupao u poslovnim transakcijama”, kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, Karajlić je potpisivao ugovore u kojima se “lažno predstavljao kao potpuni vlasnik autorskih i fonogramskih prava”, i drugim fizičkim i pravnim licima je “ustupao intelektualno vlasništvo koje mu zakonski ne pripada”.

Seksonov bend je ocijenio da je Karajlić na nezakonit i “na krajnje neukusan i neprimjeren način u saradnji sa Milenkovićem, vršio izmjene i prearanžiranje izvornih kompozicija “Zabranjenog pušenja” u klasičnu formu”.

Prema navodima “Zabranjenog pušenja”, Karajlić je to radio “bez ikakvog prethodnog obavještavanja i odobrenja većinskih i legalnih autora, uz potpunu izmenu originalnog duha i estetike dijela koje je koristio”.

“Zbog svega navedenog “Zabranjeno pušenje” i SOKOJ-ev autor Sučić povlače dozvolu za javno izvođenje svojih dijela, kako na teritoriji Srbije, tako i u inostranstvu”, kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, zabrana važi “do epiloga sudskih tužbi za zaštitu članova i autora “Zabranjenog pušenja” od zloupotreba imena, autorskih dela i nezakonitog ponašanja od strane bivšeg člana grupe Jankovića i organizatora koncerata koji ovakve programe promovišu”.

Izvor: Nezavisne

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!