Kultna televizijska emisija “Neven” slavi pola vijeka: Zmaj, Englez i srećna djetinjstva VIDE

376

BEOGRAD – Legendarna igrana serija za djecu “Neven”, snimljena u produkciji Radio-televizije Beograd, ove godine slavi pola vijeka od početka emitovanja.

Projekat je nastao u režiji čuvenog srpskog Engleza Timotija Džona Bajfroda (1941 – 2014), a nazvana je po prvom dječjem časopisu koji je pokrenuo i uređivao čuveni pisac Jovan Jovanović Zmaj. O ideji za snimanje serije Bajford je jednom prilikom rekao da je dobio naletjevši na stari broj istoimenog časopisa, koji je bio jednako zanimljiv bez obzira na vremensku distancu.

– Jednom u Novom Sadu slučajno sam video časopis “Neven”, a slučajno se događaju najlepše stvari. Po povratku kući rekao sam supruzi: “Od ovoga bih mogao da napravim emisiju” i tako je i bilo. S druge strane, takvu zahtevnu produkciju bilo je jako teško realizovati čak i u Engleskoj – rekao je Bajford.

Neke od uspomena iz svog djetinjstva provedenog na farmi u Engleskoj Bajford je ovjekovječio u “Nevenu”, a među njima je i urnebesno gađanje jajima. Pošto su se jaja razbijala o glave glumaca, sklopljen je pakt da dvjesta jaja po završetku serijala bude olupano o rediteljevu glavu. Međutim, kao fina čika Jovina djeca, glumci su poslije svega od toga odustali. Serija je imala dva ciklusa od po 13 epizoda u trajanju od 30 minuta, a sadržaj serije je bio po motivima djela čika Jove Zmaja, čiji je lik tumačio Mića Tomić.

Pored njega, u seriji su igrali i Predrag Miki Manojlović, Petar Kralj, Olivera Marković, Dragan Zarić, Dejan Đurović, Milan Srdoč, Marina Koljubajeva, Neda Arnerić, Miloš Žutić, Boro Stjepanović, Snežana Nikšić, Milja Vujanović, Milan Jelić, Milutin Butković. Jedan od glumaca, pomenuti Dejan Đurović, kaže da je uspjeh “Nevena” bio posljedica ozbiljnih priprema i nadahnutog izvođenja.

– Serija je veoma ozbiljno pripremana. U njoj se vidi sve što je čika Jova Zmaj pisao, a što je Bajford, uz taj engleski, montipajtonovski duh i nemjerljivi talenat, uspio da iskoristi i stvori. Uživao sam gledajući odlomke iz “Nevena” i drago mi je što su veoma umni ljudi dali potvrdu da je ovo delo i dalje živo – rekao je Đurović.

Snimatelj je bio Dušan Nedeljković, koji je majstorski obavio svoj zadatak, dok je kompozitor bio slavni Vojislav Bubiša Simić, koji je muzičku podlogu pretvorio u dodatak scenarističkog i režiserskog posla.

Omiljene replike iz “Nevena” ostale su sve do danas čuvene: “Pitam se, pitam se” i “Ih, ta nemojte kasti”, u izvođenju “kuvarica” Olivere Marković i Dragana Zarića, te su postale dio opšte kulture i razgovora, kao dio odrastanja brojnih generacija mališana.

Bajford

U čast pokojnom Timotiju Džonu Bajfordu snimljen je i dokumentarni film “Pitam se! “Pitam se! Ko je Džon Bajford?” u produkciji RTS-a i Studija B. Bajford je bio britanski režiser, scenarista i glumac koji je dobar dio svog života i karijere proveo u Srbiji radeći brojne projekte na domaćim televizijama. Osim “Nevena”, režirao je i druge serije za djecu, “Poletarac” i “Nedeljni zabavnik”, te ostavio značajan trag na domaćoj kulturnoj sceni.

IZVOR:GLAS SRPSKE

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!