Ministar prosvjete Branko Ružić obraćaju se javnosti iz Vlade Srbije na vanrednoj konferenciji zbog masakra u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru.

“U ime Ministrstva prosvete izražavam najdublje žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju i naš obrazovni sistem”, rekao je Ružić.

“Djecu roditeljima ne može niko da vrati. Događaj se odigrao oko 8.40 kada je učenik sedmog razreda izvršio bestijalni čin po prvi put u Srbiji. Prsten obezbjeđenja je bio prisutan i u 8.40. Bio je prisutan i član obezbjeđenja koji je izgubio život i školski policajac. Zahvalan sam ljekarima, kao i nastavnicima i svima koji su pokušali da spriječe tragediju. Tim psihologa je pozvan da učenici i zaposlenima pruže podršku”, kaže Ružić.

“Dječak koji je pucao na đake u školi na Vračaru imao je plan napada i određene mete. Vlada je donijela odluku da proglasi trodnevnu žalost počev od petka”, rekao je načelnik PU Beograd Veselin Milić.

– Nezamislivo je kada vidite te scene kako je bilo djeci koja su doživela strah čuvara i nastavnika koji su pokušali da spriječe tragediju i zaštitite ono što je za njih najsvetije, a to su djeca – rekao je Ružić.

Vlada Srbije donijela je odluku da 5,6. i 7. maj budu dani žalosti u Srbiji.

– Potrebno da dozvolimo porodicama da najmilije isprate na miru i da svi oni koji u ovom vide, a ja ću nazvati to političkim lešinarenjem, da se pogledaju u ogledalo i porazmisle i dozvole barem jedan decentan rok da se ovakva tragedija sagleda iz svih aspekata i da čitav sistem pokaže ima li, a siguran sam da ima otencijal da da odgovore na sve ove izazove – rekao je Ružić.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je da će Institut za mentalno zdravlje organizovati telefon za pomoć svima koji hoće da se jave.

– Svako ko bude lično htio da razgovara biće primljen. O brizi za dečaka koji je ovo uradio odlučiće nadležne službe – navela je Grujičić.

Govoreći o stanju povrijeđenih, ministarka je rekla da su šestoro djece i nastavnica u zdravstvenim ustanovama u Beogradu – troje djece u Tiršovoj, četiri pacijenta u Urgentnom centru.

Dva dječaka koja su u Tiršovoj zadobila su povrede donjih ekstremiteta su stabilno i van životne opasnosti, dok je devojčica koja je zadobila prostrelnu povredu glave kritično.

– Urađeno je sve što je moglo da se učini, ali oštećenje je veliko i za njen život se još bore – rekla je ministarka.

U Urgentnom centru je troje dece, devojčica sa prostrelnom povredom trbuha i povredama ruku. Ona je u stabilnom stanju. Dječak koji je zadobio povredu noge je u operacionoj sali.

– Dječak koji je zadobio prostrelnu ranu kroz grudni koš i vrat ima povredu kičme, 5. i 6. vratnog pršljena i on je najteže povrijeđen. Još traje operacija, moraće više intervencija da ima, nešto sada, nešto kasnije – rekla je ministarka.

Nastavnica je u kritičnom stanju. Ona ima povrede karlice i ruku i još je u sali.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!