Film „Izazov“ premijerno prikazan u Banjaluci: Između realnosti i naučne fantastike

152

BANjALUKA – Film „Izazov“, ruskog režisera Klima Šipenka, večeras je premijerno prikazan u banjalučkom „Sinepleksu Palas“, a premijeri je prisustvovao glavni glumac ovog ostvarenja Miloš Biković.

„Izazov“ je prvi je film u istoriji svjetske kinematografije koji je sniman na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a prati priču o grupi hirurga, koji pripremaju operaciju astronauta na svemirskoj stanici, koji zbog akutnog zdravstvenog stanja nema vremena da se vrati na Zemlju.

Film obrađuje teme ljudskosti, hrabrosti, prolaznosti i konačnosti života, i osim glavne radnje, snimane na fantastičnim lokacijama, film prikazuje i djeliće ljudskih sudbina, malih i velikih borbi u ogromnom svemiru, kao i radosti i ljepote koje život na kraju svega donese.

Biković u filmu glumi torakalnog hirurga Vladislava Nikolajeva, dok glavnu žensku ulogu, ulogu Evgenije Beljajeve, osobe koja u stvari odlazi na Međunarodnu svemirsku stanicu da operiše astronauta, igra sjajna ruska glumica Julija Peresiljd.

– Prvi put u istoriji kinematografije, kada gledamo film, to što se dešava na filmu je podjednako neverovatno kao i to kako je film sniman. I prvi put možemo da kažemo da gledamo spajanje realnosti i naučne fantastike. Ovo je prvi film koji je sniman u svemiru, i nadam se ne i poslednji. Nadam se da je to začetak i da smo mi pioniri. Takođe, medicinski zahvat u filmu je na granici naučne fantastike, kao i snimanje samog filma – naveo je Biković.

Kada je riječ o lokacijama na kojima je sniman film, osim na Međunarodnoj svemirskoj stanici, Biković je rekao da su mu među dražim lokacijama kosmodromi i svemirski centri, kao i avioni koji daju mogućnost snimanja na nultoj gravitaciji.

– To nisam do sada imao mogućnosti da probam, ali gluma čoveku daje različite mogućnosti u životu, tako je meni dala ovo – istakao je Biković.

Kada je riječ o izazovima, što se pripreme lika kojeg tumači tiče, Biković je objasnio da je, osim pripreme za ulogu, ono što je bilo posebno zahtjevno bilo je razumijevanje motivacije junaka i razumijevanje medicine.

– Konkretno mislim na zahvate iz torakalne hirurgije, pošto igram torakalnog hirurga, kao i izvođenje te operacije u bestežinskom stanju u avionu koji pada. Kada sam to izvodio nije izgledalo toliko zahtevno, ali kada sam posle objašnjavao ljudima da sam to radio u avionu koji pada, i imitirao zahvat koji je sam po sebi zahtevan, i sve to na ruskom, na kraju to liči na komplikovan zadatak. Mada, ništa nije tako komplikovano kao odlazak u svemir – ispričao je Biković.

U ovom ostvarenju glume i Vladimir Maškov, Oleg Novickij, Anton Škaplerov i drugi, a film je od sutra na redovnom repertoaru „Sinepleksa Palas“, ali i brojnih kulturnih centara u Republici Srpskoj.

Izvor:GLAS SRPSKE

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!