Svjetska premijera djela Vlade S. Miloševića

104

BANjALUKA – Koncert posvećen Hilandaru, koji se večeras održava u Banjaluci, jedinstven je događaj jer će prisutni imati priliku da prisustvuju premijeri djela “Hilendar – svečana poema”, rekao je Srni Dušan V. Urošević, član Organizacionog odbora manifestacije “Dani Vlade S. Miloševića”.“Ovo je istorijski trenutak za Banjaluku i za Republiku Srpsku. Osim toga, na repertoaru je kompozicija akademika Svetislava Božića žNoć u Hilandaruž. To nije slučajno. Oba kompozitora boravili su na Svetoj Gori i u Hilandaru”, rekao je Urošević pred početak koncerta.

On je dodao da djela na klaviru izvodi svjetski poznati pijanista Aleksandar Sinčuk iz Rusije, koji već godinama živi i stvara u Srbiji, a dirigenti su Branka Radošević Mitrović i Dejan Savić.

Koncertu u Banskom dvoru u Banjaluci prisustvuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, iguman manastira Hilandar Metodije, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i brojni drugi gosti iz javnog i kulturnog života Srpske.

Tradicionalna manifestacija “Dani Vlade S. Miloševića” održava se u Banjaluci od 1999. godine, a ustanovljena je povodom obilježavanja godišnjice rođenja akademika, etnomuzikologa, kompozitora i muzičkog pedagoga, jednog od najvećih imena umjetničke muzike Republike Srpske i BiH.

Organizatori manifestacije su Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Muzikološko društvo Republike Srpske.

Program ovogodišnje manifestacije traje do 27. aprila i izvodi se u Banskom dvoru, Muzeju Republike Srpske, Akademiji umjetnosti, Narodnom pozorištu Republike Srpske, kao i u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije Kolarca u Beogradu.

Izvor:GLAS SRPSKE

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!