Promovisano izdanje “Tragovi prošlosti iz magnetofona Vlade Miloševića”

117

U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci večeras je održana promocija audio-izdanja i buklea “Tragovi prošlosti iz magnetofona Vlade Miloševića”

Promocija ovog izdanja digitalizovanih terenskih snimaka Vlade Miloševića, autorke Sanje Pupac, muzejskog savjetnika etnomuzikologa, dio je zvaničnog programa obilježavanja 24. “Dana Vlade S. Miloševića”.

Pupac je rekla da je bukle “Zaboravljeni zvukovi iz prošlosti magnetofona Vlade Miloševića” rađen unazad šest godina i pripreman u okviru projekta digitalizacije, prvenstveno magnetofonskih traka Vlade Miloševića koje baštini Muzej Republike Srpske.

Ona je navela da će se konačno imati jasnija predstava o tome kako je zvučala muzika 50. i 60. godina prošlog vijeka.

– U saradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i studentima muzikologije smo radili isjecanje numera koje je urađeno na Muzikološkom institutu SANU u Beogradu. Zatim smo u saradnji sa Muzičkom produkcijom RTRS-a uspjeli srediti sav zvučni zapis – rekla je Pupac.

Ona je navela da ima 39 magnetofonskih traka u vremenu od čas i po trajanja, te da je značajno takvo blago, muzičko nasljeđe banjalučke regije i šire, Republike Srpske, BiH.

– Svi mi negdje imamo neke zapise, ali nemamo arhive i arhivske snimke muzičkih zapisa koje je sam Vlado Milošević objavio, bosanske pjesme, jedan, dva, tri i četiri, ali nismo imali taj audio zvuk da čujemo kako se to sve dešavalo i kako je sve to izgledalo- rekla je Pupac.

Pomoćnik ministra ministra za kulturu Tanja Đaković koja je prisustvovala promociji istakla je da je jedno od ključnih pitanja kada je riječ o temi očuvanja kulturnog nasljeđa digitalizacija onoga što je radio Vlado Milošević, na koga Republika Srpska može biti ponosna.

Ona je rekla da je izložba koju je priredila etnomuzikolog Sanja Pupac dragocjena jer će prikazati dio onoga što je bogato kulturno nasljeđe kada je u pitanju tradicija Republike Srpske u oblasti muzike.

– Izuzetno je važno da Muzej Republike Srpske baštini i čuva sva djela našeg čuvenog etnomuzikologa, kompozitora i pedagoga Vlade Miloševića i da na ovaj način muzejski savjetnici i i kompletan tim Muzeja pokušava da nađe način da ono što je kulturno blago i nasljeđe Republike Srpske prenese na buduće generacije – rekla je Đakovićeva novinarima i podsjetila da Srpska već 22 godine održava manifestaciju “Dani Vlade Miloševića”.

Vršilac dužnosti direktora Muzeja Republike Srpske Davor Strika rekao je da Muzej tradicionalno organizuje veliki broj izložbi kojima je cilj da očuva, sačuva, promoviše i predstavi građanima Srpske istoriju, kulturu i tradiciju srpskog naroda koja je bogata.

– Muzej Republike Srpske je svih ovih godina na dobrom putu očuvanja i predstavljanja velikog kulturnog blaga. Večeras predstavljamo zaostavštinu ne samo Vlade Miloševića, već i zaostavštinu našeg naroda i izuzetno smo srećni i ponosni na sve ono što smo uradili iz oblasti etnomuzikologije – istakao je Strika.

U okviru promocije postavljena je ambijentalna izložba o Vladi Miloševiću, kao i umjetnički program koji je dočarao rad čuvenog etnomuzikologa, kompozitora i pedagoga.

Izložba prikazuje priču o životu i djelu Vlade S. Miloševića, dio originalnih terenskih zapisa, kao i pojedine magnetofonske trake koje je snimio Vlado Milošević.

Izvor:RTRS

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!