Filmska kritičarka iz Srbije će učestvovati u glasanju za dodelu “Zlatnog globusa”

121

BEOGRAD, 11. aprila (Tanjug) – Udruženje stranih novinara akreditovanih u Holivudu, odabralo je filmsku kritičarku, televizijsku autorku i urednicu u RTS-u Sandru Perović za novog glasača za dodjelu prestižne nagrade “Zlatni globus” koja se dodjeljuje za film i televiziju, kako u Americi, tako i širom svijeta.

Poslije Oskara, „Zlatni globus“ je druga najznačajnija američka filmska nagrada, a često je i glavni indikator za favorite za dodelu nagrade Američke filmske akademije.

Osnovana je 1943. godine, a prva dodjela nagrade „Zlatni globus“ dogodila se u januaru 1944. u studijima “20th Century Fox-a “-a u Los Anđelesu.

Od prošle godine, glasačko tijelo koje ima oko 200 članova, prošireno je i na stručnjake iz celog svijeta.

-Ukazana mi je velika čast kao profesionalcu i televizijskom autoru iz Srbije koji decenijama posvećeno prati filmsku umjetnost i ima više od 500 eksluzivnih intervjua sa najvećim stvaraocima iz celog sveta. Nakon učešća u  međunarodnim žirijima kritike na Kanskom, Venecijanskom i Berlinskom filmskom festivalu ovo je svojevrsna holivudska nadgradnja – priznanje koje će obojiti mju dosadašnju karijeru i biti stimulans u daljem radu. Ovo je i priznanje za našu zemlju- rekla je Perović.

Sandra Perović je televizijski autor specijalizovanih emisija o filmu – “Velika iluzija”, Hronike FEST-a, Festivala autorskog filma, dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Izvještač je i autor filmskih sadržaja u Dnevniku i u Kulturnom dnevniku Radio Televizije Srbije.

Promoviše domaće filmove i autore koji su najbolji reprezenti srpske kulture u svetu.

Uradila je intervjue sa oskarovcima, glumačkim zvijezdama i eminentnim rediteljima poput Olivera Stouna, Kloda Šabrola, braće Tavijani, Kena Louča, Dejvida Linča, Majkla Kejna, Entonija Hopkinsa,Rasela Kroua, Džudi Denč, Leonarda Di Kaprija, Šona Konerija, Nikolasa Kejdža, Meta Dejmona, Džejmsa Franka, Rejfa Fajnsa, Šeron Stoun, Klajva Ovena, Tilde Svinton, Džulijen Mur, Pirsa Brosnana, Stiva Martina.

Perović je radila i intervjue sa Brusom Vilisom, Žanom Renoom, Danijelom Krejgom, Kristin Skot Tomas, Penelope Kruz, Natali Portman, Džeremijem Ajronsom, Polom Verhovenom, Anđelinom Džoli, Džefom Bridžisom, Hale Beri, Antonijom Banderasom, Benisijom Del Torom, Žilijet Binoš, Harvijem Kajtelom, Kolinom Farelom, Izabel Iper, Katrin Denev, Aleksandrom Sokurovom, Nikitom Mihalkovom, Andrejem Končalovskim, Andžejem Vajdom i mnogim drugima.

Izvor:GLAS SRPSKE

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!