Izloženost zagađenom vazduhu značajno povećava rizik od raka pluća već nakon tri godine života u takvom okruženju – pokazuje naučna anketa.

Rezultati obimnog istraživanja pokazuju da je “zagađujuća izmaglica” posebno opasna za zdrava pluća, jer podstiče genetske promjene koje povećavaju rizik od stvaranja kancerogenog tkiva.

Istraživanje je sprovedeno na 33.000 osoba koje imaju rak pluća i otkriva da su visoki nivoi “kritično malih” štetnih čestica povezani sa povećanim rizikom od razvoja raka pluća uzrokovanog receptorom epidermalnog faktora rasta, koji prvenstveno pogađa – nepušače.

Ćelije sa mutacijama koje uzrokuju rak prirodno se nakupljaju kako starimo, ali su obično neaktivne.

Pokazalo se da zagađenje vazduha “budi” te ćelije u plućima, podstičući ih na rast i potencijalno stvaranje tumora.

Britanski naučnici ističu da je zagađenje vazduha glavni uzrok raka pluća, te naglašavaju potrebu za prevetnivnim djelovanjem kako bi se zaštitilo javno zdravlje.

Štetne čestice doprinose zagađenju vazduha, pogađajući gotovo svako mjesto na Zemlji i uzrokuju osam miliona smrti godišnje.

Tradicionalno se smatra da tumori nastaju indukovanjem oštećenja na DNK, pišu autori studije, koja je objavljena u časopisu “Priroda”.

Novi dokazi daju za pravo starijim naučnim procjenama da rak počinje u “dva koraka” – sticanjem “pokretačkog gena” (inicijacija) i kada faktor rizika od raka djeluje na te latentne ćelije kako bi pokrenuo bolest (promocija).

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!