80 godina od prvog izdanja “Malog princa”

136

“Mali princ” govori o dječaku koji živi na vrlo maloj planeti sa zahtjevnom ružom, dva aktivna i jednim ugašenim vulkanom te sadnicama baobaba s kojima se treba boriti. Cvijet i on se ne slažu najbolje, ruža je mrzovoljna i privlačna. Mali princ odlučuje da krene na putovanje i istraži sedam planeta. Konačna stanica je Zemlja, gdje sretne pilota koji je prinudno sletio u pustinju.

Nije to dječija bajka, nego podsjetnik na ono djetinje u nama. Knjižica se bavi zaista velikim pitanjima kao što su ljubav, usamljenost i smrt, pitanja koja sebi postavljaju odrasli.

Osim razmišljanja o ljubavi, prijateljstvu i smrti, bajka sadrži i društvenu kritiku. Tako mali princ putuje na šest planeta prije nego što dođe na Zemlju. Na svakoj ima neobične susrete: monarh koji traži podanike; pijanac koji pije da bi zaboravio piće; čovjek koji pali lampe i samo izvršava naređenja; oholi čovjek koji želi da mu se dive; geograf koji objašnjava svijet, ali ga nije video; biznismen koji misli da posjeduje zvijezde.

Knjiga je prepuna mudrosti: “Samo se srcem jasno vidi, bitno je oku nevidljivo” vjerovatno je najpoznatija.

Profesionalni pilot koji piše knjige

“Mali princ” posljednja je knjiga oduševljenog pilota Antoana de Sent Egziperija i prvi put je objavljena u Njujorku 1943. Kada je tri godine kasnije objavljeno francusko izdanje, danas proslavljeni autor nije ga doživio. Nikad se nije vratio s izviđačkog leta nad Sredozemljem tokom Drugog svjetskog rata 1944.

Antoan de Sent Egziperi je rođen u Lionu 1900. godine. Svoju pilotsku karijeru započeo je turističkim letovima iznad Pariza. Dvadesetih godina prošlog vijeka je potom letio na liniji Tuluz–Kazablanka–Dakar, postao direktor aerodroma u tadašnjoj koloniji španskog Maroka, gdje je više puta spasavao kolege koji su prinudno sletjali u pustinju.

Nakon toga je u Argentini bio prevoznik noćne vazdušne pošte. Kasnije je pokušavao da obori rekord u letenju i preživio dvije nesreće leteći na dugima relacijama Pariz–Sajgon i Njujork–Ognjena zemlja.

Mobilisan je početkom Drugog svjetskog rata i doživio napade njemačkog Vermahta na sjeveroistok Francuske. Ne samo da se njegov pilotski život čita kao avanturistička priča, Antoan de Sent Egziperi je u nekim fazama svog života napisao cijenjene romane. Iako je nagrađivan književnim nagradama, sebe je prije svega doživljavao kao profesionalnog pilota, a potom kao pisca iz hobija.

“Mali princ” u početku je razočarao čitaoce. Nije avanturistički roman, već gorko-slatka bajka koju je ilustrovao sam Sent-Eks kako su ga zvali prijatelji. Pa ipak, tu je ovjekovječena i njegova životna priča: poput pripovjedača u bajci, i autor je pao u pustinju i morao je danima izdržati bez vode dok nije naišao karavan.

Teško da je iko mogao da pretpostavi da će ova knjižica biti toliko komercijalni uspjeh: “Mali princ” je navodno prodat u više od 200 miliona primjeraka, preveden na oko 340 jezika i dijalekata, uključujući jezik Inuita, Tuarega i Maja, prenosi “Danas”.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!