Zabrinjavajući podaci: Svakoga dana 85 saobraćajki u BiH

128

SARAJEVO – U 2022. godini u Bosni i Hercegovini zabilježena je ukupno 31.321 saobraćajna nezgoda, što praktično znači da se svakoga dana tokom prošle godine na putevima dogodilo više od 85 saobraćajki.Zabrinjavajući podaci dodatno dobijaju na težini ako se zna da je skoro četvrtina tih nezgoda imala za posljedicu povrede ili smrt učesnika u saobraćaju.Iz Sektora za informisanje i dokumentaciju Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (SID BIHAMK) saopštili su da je broj nezgoda na drumovima u BiH u prošloj godini veći za više od 1.000 nego 2021. godine.

“U skladu sa prikupljenim statističkim podacima od nadležnih institucija (FUP, kantonalna MUP, MUP RS i MUP Brčko distrikta), na bosanskohercegovačkim putevima u 2022. godini dogodila se 31.321 saobraćajna nezgoda, od čega je 21.209 saobraćajnih nezgoda zabilježena u FBiH, dok je u Republici Srpskoj 9.894”, naveli su iz BIHAMK-a.

“Tokom protekle godine registrovane su 1.083 nezgode više u odnosu na 2021. godinu, što je povećanje ukupnog broja saobraćajnih nezgoda za 3,45 odsto. Broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim/povrijeđenim licima je povećan za 299, a kada su u pitanju saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom, u protekloj godini registrovane su 784 nezgode više u odnosu na 2021. godinu”, kažu iz BIHAMK-a, dodajući da je potpuno jasno da je prekinut trend smanjenja saobraćajnih nezgoda u BiH koji je započeo 2017. godine.

Pojašnjavaju uzroke i posljedice ovakvo loše situacije na terenu, iz BIHAMK-a kažu da je veliki broj saobraćajnih nezgoda na putevima u BiH rezultat nepoštovanja saobraćajnih pravila i propisa, niskog nivoa saobraćajne kulture i većeg broja učesnika u saobraćaju.

“Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima su jedan od najčešćih uzroka izazivanja saobraćajnih nezgoda. Nakon toga, slijede saobraćajne nezgode nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nezgode koje su rezultat nedozvoljenih radnji vozilom u saobraćaju te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne signalizacije”, ističu iz BIHAMK-a,

U razloge se, iako u manjem procentu, ubrajaju i tehnička neispravnost vozila, oštećenje puta, nepropisno skretanje…

Nikola Ćopić, inženjer za bezbjednost saobraćaja, kaže za “Nezavisne novine” da podaci, nažalost, nisu iznenađujući, jer je prije svega u BiH povećan broj registrovanih vozila.

“Samo u dijelu koji pokriva PU Banjaluka, skoro je pa uduplan broj registrovanih vozila. Sve je veći stepen motorizacije i to nam govori kakva je navika ljudi. Mi u vezi s pitanjem saobraćajnog obrazovanja gotovo ništa ne radimo. Kada se poredimo sa zemljama u Evropi, vidimo da oni imaju značajne edukacije, čak i tokom osnovnog obrazovanja. Vi znate da je malo konkretnije saobraćajno obrazovanje ovdje tek kada se polaže za moped, a imamo bicikliste koji su učesnici u saobraćaju od 12 godine, a ne znaju osnovna pravila saobraćaja”, ističe Ćopić.

Sa druge strane, on naglašava da u BiH vlada pogrešna percepcija, a to je da je ulaganje u bezbjednost saobraćaja trošak.

“Mora da se zna da je ulaganje u bezbjednost saobraćaja isključivo investicija, a nikako trošak. A još bih napomenuo jednu stvar. Nažalost, Republika Srpska zbog posljedica saobraćajnih nezgoda godišnje gubi oko 170 miliona KM, što je oko tri odsto BDP-a”, poručio je Ćorić.

Zabrinjavajući podaci: Svakoga dana 85 saobraćajki u BiH
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!