vode-srpske

Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda i u narednim danima očekuje se nepovoljna hidrološka situacija u svim dijelovima Republike Srpske. Očekuje se pojava obilnih padavina naročito u popodnevnim satima.

– Zbog lokalnog karaktera pljuskova nije moguće unaprijed odrediti tačne lokacije pojave obilnih padavina a količina tih padavina će i značajno da varira – saopšteno je iz Јavne ustanove Vode Srpske.

Navode da se u takvoj situaciji, sigurno se može očekivati nagli rast i izlivanje pojedinih bujičnih vodotoka u Republici Srpskoj.

Zbog toga je neophodno da građani koje žive pored bujičnih vodotoka preduzmu sve neophodne preventivne mjere zaštite od bujičnih poplava.

Poslije obilnih padavina do kojih je došlo u noći između 30. i 31. maja došlo je do naglog porasta i izlivanja bujičnih vodotoka u sjevernom i sjeveroistočnom dijelu Republike Srpske. Stručni timovi Јavne ustanove Vode Srpske 31. maja su obišli kritične lokacije na bujičnim vodotocima.

Na području Semberije i Majevice izlile su se rijeke Modran, Јanja, Gnjica, Lukavac. Zbog najavljene nepovoljne hidrološke situacije i u narednim danima može se očekivati dalja nestabilnost navedenih bujičnih vodotoka, zbog čega je neophodan oprez stanovnika koji žive u njihovoj blizini.

Јavna ustanova Vode Srpske zatvorila je ustavu u Јanji, kako bi se zaustavio dotok vode iz rijeke Drine u kanalski sistem u Semberiji, da bi se tako uvećali kapaciteti kanalskog sistema za prijem unutrašnjih voda. U donjem toku rijeke Drine i rijeke Save na području Semberije tokom današnjeg dana primjetan je rast vodostaja, ali su izmjerene vrijednosti ispod kota redovne odbrane od poplava.

BUЈIČNI POTOCI NAЈVIŠE PROBLEMA STVORILI U BIЈELjINI I ZVORNIKU

Vodostaji bujičnih potoka naglo su porasli zbog obilne kiše, a najviše problema prouzrokovali su na području Bijeljine i Zvornika gdje su poplavili više objekata i poljoprivrednog zemljišta, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite.

Na području Bijeljine u protekla 24 časa palo je 42,8 litara kiše po metru kvadratnom, što je izazvalo porast vodostaja bujičnih vodotoka Јanje, Gnjice, Lukavca, a rijeke Modran u Suvom Polju razlila se na poljoprivrdne površine i poplavila tri domaćinstva u Donjoj Zaovici.

Civilna zaštita za sada nema informacija da je voda prodrla u stambene objekte na ovim lokacijama, a ekipe su na terenu i pružaju pomoć ugroženima.

S obzirom na to da vodostaji bujičnih vodotoka na području Bijeljine imaju tendenciju rasta, ekipa Civilne zaštite je na terenu i obilazi potencijalno ugrožena područja.

Tokom jučerašnjeg dana i noći na području Zvornika pala je ogromna količina kiše dugog i jakog intenziteta, pa su već oko 19.00 časova napunjene sve kanalske mreže u skoro svim mjesnim zajednicama na području grada.

Najkritičnije je bilo u mjesnim zajednicama Čelopek, Cer, Tršić, Tabanci, Skočić i Gornji Šetići, gdje su se bujični potoci dugim i jakim intenzitetom slivali sa viših predjela, naveli su iz Republičke uprave civilne zaštite.

Voda je ušla u 50 ekonomskih dvorišta, podrumskih prostorija i 10 kuća u mjesnim zajednicama Čelopek i Tršić, dok se u mjesnoj zajednici Cer izlila kanalizacija, gdje je voda prodrla u 10 dvorišta i šest kuća.

Izlila se i Šetićka rijeka i djelimično Sapna, ali nije prouzrokovana veća šteta, a Tabanačka rijeka je ušla u 10 dvorišta i tri kuće.

Pripadnici Civilne zaštite i vatrogasno-spasilaške jedinice bili su cijelu noć na terenu i pomagali ugroženom stanovništvu pumpama za izvlačenje vode i vrećama pjeska.

Na području Šekovića izlili su se bujičnii potoci na poljoprivredna zemljišta, a nema ugroženog stanovništva niti materijalnih dobara.

U Ugljeviku su se zbog obilnih padavina izlili pojedini vodotokovi zbog čega je poplavljen određen broj poljoprivrednih parcela, domaćinstava i putnih pravaca.

Tokom akcije spasavanja voda je crpljena iz poplavljenih dvorišta kako bi se spriječio prodor u objekte.

Na dijelu opštine Teslić koja gravitira ka Borju /naseljena mjesta Vlajići, Јasenova, Gomjenica i Kamenica/, usljed veće količine kišnih padavina izlila se rječica Gomjenica, koja je zaplavile oko 10 stambenih objekata.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!