12-beba-banjaluka-obiljezavanje-31 godina-FOTO-BL Portal
U Banjaluci je danas obilježena 31 godina od smrti 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru, koje su preminule zbog nedostatka kiseonika.

Na Spomen-obilježju za 12 beba “Život” položeni su vijenci i cvijeće. Prethodno je položeno cvijeće na Novom groblju. Služen je i parastos.

“Ovakav zločin ne smije da se zaboravi. Bebe su nam se ugušile bez kiseonika”, poručila je Nataša Tubak, jedna od majki 12 zvjezdica u Banjaluci.

Smrt 12 banjalučkih beba je zločin koji se ne može ni zaboraviti ni oprostiti, izjavio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković na obilježavanju 31 godine od smrti 12 banjalučkih beba zbog nedostatka kiseonika 1992. godine.

“Zato se na ovom mjestu svake godine okupljamo da se podsjetimo na ovaj zločin. Svjetski moćnici su zaslužili kaznu za ovaj zločin, jer je kiseonik tada mogao da bude dopremljen kopnenim putem u Banjaluku, a mogao je da bude organizovan i humanitarni let”, naglasio je Višković.

Istakao je da “Republika Srpska nema mehanizam da takvima sudi ovozemaljskim zakonima”.

 

“Isti ti nalogodavci koji su tada zabranili da u Banjaluku dođe kiseonik, koji je bio spas za ovu djecu, i danas rade gotovo identične stvari. Isti ti nalogodavci danas napadaju Srpsku na koji god način mogu – uslovljavajući, zabranjujući, onesposobljavajući”, upozorio je Višković.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je 22. maj jedan od najtužnijih dana u istoriji Republike Srpske i nacionalna tragedija koja će zauvijek biti urezana u kolektivno pamćenje našeg naroda.

Cvijanovićeva je navela da se na današnji dan, kada je preminula prva od 12 zvjezdica, sjećamo nevinih beba koje su 1992. godine stradale u banjalučkom porodilištu usljed nedostatka kiseonika.

“Saosjećajući sa bolom njihovih porodica i bližnjih, koji ne jenjava ni nakon 31 godinu, iznova se pitamo koje su granice zla svjetskih moćnika koji nisu dozvolili da se neophodni kiseonik dopremi u banjalučko porodilište”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su upravo nečinjenjem počinili najstrašniji zločin, uskrativši pravo na dah i život novorođenim bebama.

“Naša najsvetija dužnost je da nikada ne zaboravimo njihovu nevinu žrtvu, koja je ugrađena u temelje Republike Srpske, ali i da čuvamo Republiku koja je jedini garant naše slobode i opstanka na ovim prostorima.

Moleći se za naših 12 zvjezdica, kao i za Slađanu Kobas koja je od posljedica nedostatka kiseonika naknadno preminula, molimo se da se ovakva tragedija nikada i nikome na svijetu ne ponovi”, poručila je Cvijanovićeva.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Savjetnica gradonačelnika Banjaluke Milada Šukalo je u ime prvog čovjeka Grada naglasila da sve posjetioce Gradska uprava dovodi pred spomenik posvećenim nastradalim bebama.

,,Bitno je i djecu ovdje dovoditi, pričati, da se ne ponovi. Meni kao majci prijevemenog djeteta nije lako o ovome ni pričati, ne mogu da ni zamislim kako je porodicama 12 beba”, dodala je Šukalo.

Ruže su položile majke i porodice preminulih beba, predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Skupštine Grada Banjaluka Ljubo Ninković, savjetnica gradonačelnika Banjaluke Milada Šukalo, direktor UKC RS Vlado Đajić, predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Kao datum obilježavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostatka kiseonika, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna te godine.

Izvor: BL Portal

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!