Срђан Алексић, за “Глас Српске”: Прве пресуде против НАТО-а могуће током ове године

197

Каже ово за “Глас Српске” адвокат Срђан Алексић из Алексинца, поводом обиљежавања 24 године  од почетка агресије НАТО-а на СРЈ (24. март 1999) у којој је током 78 дана бомбардовања убијено 2.500 људи, међу којима најмање 79 дјеце, док је употреба забрањене муниције са осиромашеним уранијумом изазвала тешке посљедице по здравље становништва. Алексић, који заступа људе који су у протеклом периоду обољели од рака, каже да је овим бомбардовањем у наредних 4,5 милијарди година остављен проблем будућим генерацијама, али и да је Србија у посљедњих двадесетак година постала прва у Европи по броју обољелих од канцера и друга у свијету, што довољно говори да је осиромашени уранијум захватио велику површину и број становника.

– До сада нам се јавило више од 3.500 људи из Србије, а има назнака да би с нама ускоро могли контактирати и оболели из Републике Српске. С обзиром на то да се суди НАТО пакту, све ово иде помало споро. Али и поред тога, очекујем да до првих суђења дође већ током ове године, али и пресуда – каже Алексић.

ГЛАС: Какви су званични подаци о броју обољелих?

АЛЕКСИЋ: Као прво, НАТО је признао да је на КиМ употребио 15 тона осиромашеног уранијума и две тоне на југу Србије у општинама Врање, Бујановац и Прешево. У Србији годишње од рака оболи око 30.000 људи, од чега половина умре. Све ово указује да је осиромашени уранијум који је НАТО 1999. година посијао широм Србије, а прије тога и по БиХ, односно Републици Српској, и те­ како утицао на живот и здравље људи на овим просторима. У претходном периоду смо извршили вештачење документације у Торину за наша два клијента. Једно се односило на пуковника Драгана Стојчића који је преминуо.

ГЛАС: Шта је оно показало?

АЛЕКСИЋ: Он је 280 дана боравио на Косову, делу територије који је НАТО бомбардовао овом муницијом. У њему је пронађено 500 пута више осиромашеног уранијума него што је минимум, али и присуство двадесетак тешких метала, који изазивају канцер. И оваквих случајева има много. Напоменуо бих да смо готово сва вештачења радили у једном од института који се бавио оболевањем италијанских војника који су током НАТО бомбардовања боравили на просторима КиМ. И њихови резултати су запањујући и застрашујући. Они су открили да је у телима тих војника била изузетно висока концентрација осиромашеног уранијума.

ГЛАС: Ријеч је о захтјевима за надокнаду материјалне штете. О коликим износима се ради?

АЛЕКСИЋ: Ради се о суми од 100.000 евра. У Италији, примера ради, минимални одштетни захтев кретао се од 300.000 до милион евра. Ми смо се равнали са законима земаља које су нас бомбардовале, а који се тичу износа ових надокнада. Ту штету треба да плати НАТО. Имамо пресуде из Италије, али и Бечку конвенцију на коју ћемо се позвати.

ГЛАС: Али из НАТО-а у неколико наврата је саопштено да они имају имунитет?

АЛЕКСИЋ: Након првих тужби које смо подигли прије пар година за накнаду штете, из НАТО-а је суд обавештен да Алијанса има имунитет, односно да може бомбардовати, убијати и извршити ратни злочин, а да не одговара.

То, наравно, није тачно. Србија јесте потписала споразум са НАТО-ом 2005. године, али само да прође кроз њену територију. Било коју начињену штету морају да плате. Тај споразум не може да важи ретроактивно и да се односи на 1999. нити може да изузме ратне и злочине против човечности.

ГЛАС: Колико Вам је у свему помогао и адвокат Анђело Фјоре Тартаља, који је пред италијанским судовима добио више од 350 правоснажних пресуда у корист италијанских војника обољелих или преминулих од рака након што су у мисијама на КиМ и у БиХ били изложени осиромашеном уранијуму?

АЛЕКСИЋ: Много, с обзиром на његово искуство. Прве тужбе су биле везане за оболевање италијанских војника који су били стационирани у Хаџићима 1995. године. У Италији има више од 8.000 оболелих од канцера. Зато и користимо исте методе и стручњаке као и Италијани како бисмо доказали узрочно-последичну везу оболевања од малигних болести и НАТО бомбардовања.

Лекције нису научене

ГЛАС: Како коментаришете то што ће Велика Британија највјероватније Украјини испоручити гранате са осиромашеним уранијумом? Зар лекција са наших простора није научена?

АЛЕКСИЋ: Изгледа да није. Нека дођу на југ Србије, или на Косово, па нек виде шта је све та муниција са осиромашеним уранијумом урадила људима који масовно оболевају од канцера и умиру. Али и жене постају стерилне. Чак и мала деца добијају неке аутоимуне болести који се могу довести у везу с овим бомбардовањем. Да не спомињемо како је све то утицало на флору и фауну. Мислим да би требало забранити употребу ове муниције.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!