Zoran Todorović, autor komada “Miro(pomazani)”, pobjednik konkursa za najbolji dramski tekst

163

Zoran Todorović, autor komada “Miro(pomazani)”, pobjednik je konkursa za najbolji neobjavljeni dramski tekst, koji je raspisalo Gradsko pozorište Gradiška u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske.

Odlukom žirija nagrađeni su i tekstovi “Teuta (I) lirska kraljica” Svjetlane Đurić te “Grušenjkina sudbina ili Oni dolaze” Nenada Tadića.

Žiri je radio u sastavu Radoslav Pavlović, dramski pisac, Monika Ponjavić, scenograf i teoretičar audio-vizuelnih umjetnosti i Tanja Šljivar, dramska spisateljica.

Pomenuti dramski tekstovi odabrani su za najbolje u konkurenciji 35 tekstova koji su prijavljeni, a žiri je predložio da se obrati pažnja na još nekoliko drama.

Zoran Todorović, autor nagrađenog teksta “Miro(pomazani)”, dobio je 10.000 KM, a njegova drama biće premijerno izvedena na sceni Gradskog pozorišta Gradiška u sezoni 2022/2023.

– “Miro(pomazani)” je odlična komedija sa humorom sazdanim na nevoljama od vjere, geografije i istorijskog vremena. Vješti obrti i živi karakteri nude komad koji može dugo i uspješno da se igra radi svoje katarzičnosti.

Krhkost postjugoslovenskih, balkanskih identiteta predstavlja slabu tačku i ranu naslovnog i glavnog junaka, umjetnika u zrelim godinama, ali istovremeno i njegovu šansu za transformaciju i neočekivani duhovni rast – navedeno je u obrazloženju žirija.

“Teuta (I) lirska kraljica” Svjetlane Đurić, drama koja je nagrađena sa 3.000 KM, prema riječima žirija je “jezički i tematski ambiciozan tekst”.

– To je priča o vladanju i vlasti, kao i o erotskoj želji i životnom elanu kao glavnim pokretačima ljudi, priča o “volji za moć”, ispričana kroz jake ženske karaktere i njihovu međusobnu borbu – navedeno je u saopštenju.

Žiri je istakao da je “Grušenjkina sudbina ili Oni dolaze”, nagrađeni tekst Nenada Tadića, kome pripada 2.000 KM, “formalno superiorna postmoderna dramska igra”.

– Autor dobro poznaje aristotelovske dramske postulate: zaplet, likove, mjesto i vrijeme da bi ih sve izvrnuo naopačke. Humor teksta proizilazi iz poigravanja kako čitaočevim očekivanjima, tako i svim elementima dramskog, prije svega didaskalijom i dijalogom – naveo je žiri.

Direktor Gradskog pozorišta Gradiška Zlatan Vidović rekao je “Srni” da će predstava biti premijerno izvedena na otvaranju Prvog pozorišnog festivala “Ljubica” u Gradišci, čije su pripreme u toku i koji će okupljati profesionalna pozorišta iz Republike Srpske.

– Ovaj konkurs je značajan za pozorište u Gradišci, ali i cijelu pozorišnu scenu u Srpskoj – rekao je Vidović.

Pomoćnik ministra za kulturu u Ministarstvu prosvjete i kulture RS Tanja Đaković kazala je “Srni” da je ovim konkursom postignut cilj da se stvori pozitivna stvaralačka klima u oblasti pozorišne umjetnosti.

– U Srpskoj postoje sredine sa velikim potencijalom za razvoj pozorišta, kao što je Gradiška, ali nedostaje pozorišnih tekstopisaca i reditelja. Ovaj konkurs označava pozitivan početak razvoja pozorišne umjetnosti u Srpskoj i neće biti posljednji, jer će ministarstvo ovu aktivnost realizovati bijenalno u saradnji sa pozorištima u drugim sredinama – dodala je Đakovićeva.

Navela je da je ministarstvo za realizaciju projekta obezbijedilo 50.000 KM, te da u njegovoj drugoj fazi slijedi rad na predstavi na osnovu prvonagrađenog teksta.

Vrijedni pažnje

Osim nagrađenih drama, žiri pozorišnoj javnosti preporučuje za čitanje i postavljanje još šest cjelovečernjih dramskih tekstova koji su se tematski-formalno i jezički izdvojili na ovogodišnjem konkursu. To su “Hotel s pet Erinija”, “Drnč”, “Orah”, “Život i isključenija Milije Plamena”, “Retrogradni Merkur” i “Ne tuguj, bronzana stražo Dejtona”.

Izvor: Srna

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!