Snimci iz vazduha: Turski i sirijski gradovi sravnjeni sa zemljom (VIDEO)

182

Zemljotresi u Turskoj i Siriji su za sobom ostavili više od 4.300 poginulih, na hiljade povrijeđenih osoba, kao i onih koji su ostali bez krova nad glavom jer su sravnjeni sa zemljom čitavi stambeni blokovi.

I dalje traje ogromna akcija spašavanja. Hladno vrijeme ometa spasioce u potrazi za preživjelima.

Prvi zemljotres jačine 7,8 stepeni po Richteru dogodio se u noći po hladnom vremenu u pokrajini Kahramanmarasu na jugoistoku, oko 60 kilometara zračne linije od sirijske granice.

Uslijedile su desetine slabijih potresa, a prijepodne, takođe na jugoistoku Turske dogodio se još jedan magnitude 7,5 stepeni.

Gradovi u Turskoj i Siriji su sravnjeni sa zemljom. Pokrajina Gataj), koja se nalazi na granici sa Sirijom, jedna je od teško stradalih u potresu. Turski mediji navode da dijelovi pokrajine izgledaju kao ratna zona.

Teško su pogođeni i Gazijantep, Sanliurfa, Dijarbakir, Adana, Adijaman, Malatja, Osmanije i Kilis.

Gradovi u Siriji

Gradovi u Siriji takođe su potpuno sravnjeni sa zemljom. Na području pogođenom zemljotresom, a prethodno teško razorenom i ratom, živi više od 4,5 miliona ljudi. Najteže je pogođena provincija Idlib.

“Prvo sam pomislio da helikopteri bacaju bombe. Probudio sam se i otišao po svog sina. Navikli smo vaditi ljude iz ruševina, ali ovo je drugačije. Toliko je ljudi još uvijek zaglavljeno i umrijet će jer nemamo dovoljno opreme da dođemo do svih njih. Ništa nije ostalo, baš ništa”,  rekao je Ismail Alabdulah (36) volonter spasilaca Bijelih šljemova iz sela Sarmada.

Izvor: Nezavicne Novine

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!