Svakih pet sekundi uništi se tropska šuma veličine fudbalskog terena

375

Zemlja je u 2022. godini izgubila područje tropskih šuma koje apsorbuje ugljenik veće od Švajcarske ili Holandije, a većina je uništena da bi se napravilo mjesto za stoku i vađenje sirovina, pokazala je danas objavljena analiza satelitskih podataka.

To znači da se svakih pet sekundi posiječe ili spali područje tropskog drveća veličine fudbalskog igrališta, danju i noću. To je za deset odsto više nego godinu dana ranije, prema Svjetskom institutu za resurse (VRI).

Zbog uništavanja tropskih šuma prošle godine u atmosferu je izbačeno dodatnih 2,7 milijardi tona ugljen-dioksida, što je ekvivalentno emisiji fosilnih goriva Indije, navodi odjeljenje VRI za šume.

Brazil je zaslužan za 43 odsto gubitka šuma, dok su Demokratska Republika Kongo i Bolivija odgovorne za oko 13, odnosno devet odsto, prenosi AFP.

Više od 41.000 kilometara kvadratnih uništenih na globalnom nivou prošle godine čini 2022. godinu četvrtom najrazornijom za primarne šume u posljednje dvije decenije.

Sve brže uništavanje šuma dešava se godinu dana nakon što su svjetski lideri obećali na samitu COP26 u Glazgovu da će zaustaviti i preokrenuti gubitak šuma do 2030. godine.

IZVOR:SRPSKA CAFE

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!