Недавно откривена зелена комета ће ноћас проћи поред Земље, први пут у 50.000 година, а посљедњи пут је била видљива на ноћном небу током каменог доба, преноси Си-Ен-Ен.

 

Зелену комету открили су астрономи 2. марта 2022. године камером широког видног поља Zwicky Transient Facility’s, у опсерваторији Паломар у округу Сан Дијего у Калифорнији, а комета се приближила Сунцу 12. јануара, саопштила је америчка Национална ваздухопловна и свемирска администрација (НАСА).

Названа Ц/2022 Е3 (ЗТФ), комета има орбиту око Сунца која пролази кроз спољне крајеве Сунчевог система, због чега јој је потребан дугачак пут и много времена да поново прође поред Земље, наводи америчка астрономска организацијаThe Planetary Society.

Небески објекат ће бити најближи Земљи између 1. и 2. фебруара, на удаљености од око 42 милиона до 44 милиона километара, али и тада ће њена удаљеност бити око 100 пута већа од удаљености Месеца од Земље, објавио је портал  EarthSky.

Како се комета буде приближавала Земљи, посматрачи ће моћи да је примјете као блиједу зелену мрљу у близини сјајне звезде Поларис, познате као Сјеверњача.

Комете рефлектују различите боје свјетлости због њиховог тренутног положаја у орбити и хемијског састава. Зелена комета ће бити видљива на небу у раним јутарњим сатима, када мјесец зађе послије поноћи на сјеверној хемисфери, док ће на јужној хемисфери бити теже уочљива.

У зависности од своје освјетљености, комета Ц/2022 Е3 (ЗТФ) ће моћи да се види голим оком на тамном небу, али ће у сваком случају бити лакше уочљива помоћу двогледа или телескопа.

Комета се разликује од звијезда по пругастим реповима прашине и енергизираних честица, као и по сјајној зеленој коми која је окружује. Кома је омотач који се формира око комете док пролази близу Сунца, што доводи до сублимирања њеног леда или претварања директно у гас. Ово узрокује да комета изгледа нејасно када се посматра кроз телескопе.

Након што прође поред Земље, комета ће се бити најближа Марсу 10. фебруара, наводи EarthSky.

У случају облачног и лошег времена, пројекат Виртуелни телескоп ће директно преносити пролазак комете на небу изнад Рима.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!