Robot, koji je znatno manji od T-1000, može da se rastopi, pobjegne iz kaveza klizanjem kroz rešetke, a zatim da se pretvori nazad u čvrst oblik.

Naučnici su kreirali robota koji se otapa i može da se provuče kroz rešetke – baš kao što to čini poznati T-1000 iz drugog dijela filmskog serijala Terminator.

Za sada je ovaj robot znatno manji od T-1000, ali može može da se rastopi, pobjegne iz kaveza klizanjem kroz rešetke, a zatim da se preobrazi nazad u čvrst oblik i izvršava zadatke koje mu se zadaju.

Metalni mikrobot kreiran je od tečnih metalnih mikročestica kojima se može upravljati i moguće ih je preoblikovati spoljašnjim magnetnim poljima. Ali za razliku od filma, pronalazači ovog robota veruju da se njihovo otkriće može koristiti za dobro, posebno u kliničkim i mehaničkim uslovima – dostizanjem teško dostupnih prostora. Naučnici su svoja otkrića objavili u časopisu Matter.

“Potencijalno, ovaj sastav materijala može da se primjenjuje u fleksibilnoj elektronici, zdravstvu i robotici”, rekao je za Vašington post Čengfeng Pan, inženjer sa Kineskog univerziteta u Hong Kongu.

Izlaganjem robota magnetnim poljima naizmeničnih struja, naučnici su mu povećali temperaturu i prouzrokovali da pređe iz čvrstog u tečno stanje za minut i 20 sekundi. Nakon što se transformiše u tečni metal, figuricom se može upravljati kroz uske otvore sa više magneta.

U svom tečnom obliku robot bi mogao da se produži, podijeli i spoji. U čvrstom obliku njim se upravljalo brzinama većim od 5 km/h i nosio je teške predmete, težine do 30 puta veće od sopstvene.

Robot izrađen od takvog materijala mogao bi dase koristi da popravlja elektroniku na teško dostupnim mjestima. U drugom eksperimentu istraživači su pokazali kako robot može da se rasporedi unutar modela ljudskog želuca kako bi uklonio neželjeno strano tijelo. Naučnici su upravljali robotom čvrstog oblika, širine oko 1 cm, kroz lažni organ, dok nije locirao strani objekat. Zatim je rastopljen daljinski kontrolisanim magnetnkim poljima, rastegnut u svom novom stanju tečnog metala oko objekta – i nakon što ga je bezbjedno obgrlio – ohlađen nazad u čvrsto stanje, što je omogućilo da odvuče strano tijelo iz komore.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!