Bivši radnik Fejsbuk je nedavno objavio zanimljive informacije, koje bi mogle da prerastu i u skandal.

Pametni telefoni su neizostavni dio naših života i na njih se svakim danom sve više oslanjamo. Ali, jedna od komponenti koju proizvođači, čini se, još nisu značajno unaprijedili jeste baterija.

Na bateriju značajno utiču aplikacije koje se koriste na telefonu, ali dvije aplikacije koje koristi veliki broj ljudi navodno svjesno brže troše bateriju korisnika.

Džordž Hejvard, bivši radnik Fejsbuka, nedavno je objavio zanimljive informacije, koje bi mogle da prerastu i u skandal.

Naime, on navodi da Fejsbuk i Mesindžer imaju mogućnost da namjerno brže isprazne baterije pametnih telefona korisnika. Ovaj proces, koji se naziva “Negativno testiranje”, omogućava tehnološkim kompanijama da tajno troše bateriju na korisnikovom telefonu kako bi testirale razne funkcije u okviru aplikacije.

 

Bivši radnik Fejsbuka, koji je navodno odbio da radi ove testove, naveo je da je u jednom razgovoru sa svojom nadređenom rekao da “ovo nekome može da naškodi”, na šta mu je ona navodno odgovorila da “ako povrijedimo nekolicinu, možemo pomoći široj masi”.

Hejvard, koji je ubrzo otpušten, podneo je tužbu Federalnom sudu na Menhetnu protiv kompanije Meta. Kao glavni razlog on je naveo da korisnici Fejsbuka možda neće imati pristup svojim telefonima kada im oni budu najpotrebniji.

Njegov advokat je naveo da namjerno brže pražnjenje baterije pametnih telefona korisnika predstavlja opasnost za njih, te da je nezakonito i nečuveno da bilo ko može da manipuliše baterijama telefona.

Hejvard je naveo da je, na osnovu internih dokumenata o obuci za “Negativne testove”, mogao da zaključi da je kompanija i u prošlosti sprovodila slične testove.

Meta se još nije oglasila po ovom pitanju, piše b92.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!