SAD: Podržavamo brzi ulazak Švedske i Finske u NATO

133

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je danas da SAD podržavaju brzi ulazak Finske i Švedske u NATO, nakon što je Helsinki saopštio da su trilateralni razgovori sa Turskom o zahtjevu Finske i Švedske za pridruživanje tom vojnom savezu stavljeni na pauzu.

Prajs je na konferenciji za novinare više puta upitan o stavu Vašingtona o pristupanju Finske bez Švedske, ali je odbio da komentariše ono što je nazvao “hipotetičkim”, a ne “aktuelnim pitanjem”.

“Ovo je oduvijek bila diskusija o Finskoj i Švedskoj…prelasku sa saveza od 28 na savez od 30. To je ono što želimo da vidimo”, rekao je Prajs.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u ponedjeljak da Švedska ne treba da očekuje podršku njegove zemlje nakon protesta u blizini turske ambasade u Stokholmu na kojem je tokom vikenda spaljena kopija Kurana.

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto rekao je danas da je potrebna vremenska pauza od nekoliko nedjelja u razgovorima između Finske, Švedske i Turske u vezi sa planovima dvije nordijske zemlje da se pridruže NATO.

Izvor: Tanjug

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!