Na repertoaru “Kustendorfa” 24 filma

178
emir kusturica

Šesnaesti međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf” počinje sutra na Mećavniku na Mokroj Gori, saopšteno je iz službe za odnose sa javnošću organizatora festivala.

U takmičarskom dijelu programa festivala “Kustendorf”, pod sloganom “Umetnost iznad svega”, biće predstavljeno 14 filmova autora iz Srbije i još deset zemalja.

Za 16. “Kustendorf” bila su prijavljena 374 filma, a u takmičarskom dijelu za zlatno, srebrno i bronzano jaje takmičiće se, kako navodi Srna, autori iz Mađarske, Srbije, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije i Švajcarske.

U takmičarskom dijelu naći će se filmovi “Više od života” Aleksandre Lazarovski, “Krotki” Jovana Dimoskog i “Fitnes Džim” Ognjena Isailovića iz Srbije.

Među izabranim filmovima su “Afrikat” Ane Đimesi iz Mađarske, “Elektrobugi”, Valerije Kuznjecove iz Rusije, “Kaseta” Timura Murodova iz Uzbekistana, “Majčina zemlja” čiji je autor Hila Elena Rojzenman iz Izraela, te “Na Kserksovom tronu” Evi Kalojiropolu iz Grčke.

U borbi za najbolji film “Kustendorfa” su i “Obredi” Damjana Vondrašeka iz Češke, “Pismo svinji” Tala Kantora iz Izraela, “Povjetarac” Hamidreze Gosemi iz Irana, “Putnici, pažnja” Mareka Moučka iz Slovačke, “Snijeg u septembru” Dulma Purev Očira iz Mongolije i “Talponi” Vanje Viktor Kabir Tonjole iz Švajcarske.

Gosti festivala biće reditelji filmova u programskoj cjelini “Savremene tendencije” Suzana Nikjareli, Paolo Virci, Gregorio Gracizo i Čije Hajakava, a nagrada festivala “Drvo života” biće dodijeljena Dušanu Kovačeviću.

U okviru programske cjeline “Retrospektiva velikana” biće prikazan film “Balkanski špijun” Dušana Kovačevića, kao i film Čarlija Čaplina “Parižanka” koji ove godine obilježava 100 godina od premijere.

“Kustendorf”, čiji je osnivač proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica, tradicionalno će u pet festivalskih dana ugostiti značajne autore, glumce i muzičare, te brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz cijelog

Autori odabrani za takmičenje učestvovaće u radionicama sa poznatim režiserima i u drugim programima festivala.

Kusturica je izjavio da festival ostaje posvećen ideji pretvaranja životnih utopija u realnost i da su mozgovi mladih i starih “sveto jedinstvo”, te da će dobri filmovi biti “kao pobjedničke zastave koje nam često hvataju pogled i ubrzavaju otkucaje srca”.

Festival će ove godine ugostiti proslavljene autore, glumce i muzičare, kao i brojne mlade stvaraoce filmova i studente režije širom svijeta, te druge ugledne goste iz svijeta filma.

“Kustendorf” je jedan od nekoliko festivala u svijetu gdje se na svakom koraku vidi razmjena energije mladih i iskusnih umjetnika.

Istaknuti gosti “Kustendorfa” do sada su bili Paolo Sorentino, Met Dilon, Lav Dijaz, Nikita Mihalkov, Džoni Dep, Žak Odjar, Džim Džarmuš, Odri Totu, Gael Garsija Bernal, Monika Beluči, Ruben Estlund, Aleksej Balabanov, Andrej Kočalovski, Mateo Garone, Berenis Beho i brojni drugi.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!