Званичници Европске уније су у четвртак запријетили друштвеној мрежи ТикТок далекосежним санкцијама јер допушта ширење штетног садржаја.

Европска комисија је упозорила извршног директора ТикТока Шу Жи Чуа да компанија мора одмах да почне да се придржава правила Уније или ће се суочити са санкцијама.

– Није прихватљиво да иза наизглед забавних и безазлених могућности корисници могу у само неколико секунди да приступе штетном, а понекад чак и по живот опасном садржају – рекао је повјереник Комисије Тијери Бретон послије разговора с Чуом.

Додао је да је забринут и због навода да се на ТикТоку шпијунирају новинари и да се лични подаци шаљу ван Европе.

ТикТок се суочио с низом проблема током свог брзог успона до конкурентских друштвених платформи, углавном везаних за безбједност и добробит својих многобројних малољетних корисника.

ТикТок, који је у власништву кинеске компаније Бyтеданце, дуго је предмет критика због слабе заштите података својих младих корисника.

Такође, постоји бојазан да би кинеска држава могла да има приступ подацима на ТикТоку, што платформа пориче.

– Нећемо оклијевати. Увешћемо све могуће санкције ако контроле не покажу потпуну усклађеност – додао је Бретон, подсјетивши на европски Акт о дигиталним услугама, који ће велике платформе сматрати одговорним за кршење правила од 1. септембра ове године.

Нови закон ЕУ допушта забрану пружања услуга у Унији у случају понављања озбиљног кршења правила које угрожава људске животе или њихову безбједност.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!