Америчка свемирска агенција објавила је да је 2022. била пета најтоплија година икада и упозорила да је овај тренд загријавања Земље алармантан.

Научници са Горард института за свемирске студије у Њујорку наводе да су глобалне температуре у 2022. године биле за 0,89 степени Целзијуса изнад просјека за Насин основни период од 1951-1980. године.

Просјечна температура прошле године била је једнака просјечној температури 2015. године.

Администратор Насе Бил Нелсон рекао је да се забрињавајући тренд загријавања наставља и да оставља трага.

– Шумски пожари се интензивирају, урагани постају све јачи, суше изазивају пустош и ниво мора расте. Наса продубљује нашу посвећеност томе да дамо свој дио у рјешавању климатских промјена – рекао је Нелсон.

Он каже да ће Насина опсерваторија Земљиног система обезбиједити најсавременије податке који ће подржати климатско моделирање, анализу и предвиђања како би помогли човјечанству да се суочи са промјенљивом климом планете, објављено је на сајту Насе.

Планета Земља је за 1,11 степени Целзијусових топлија у односу на просјечну температуру из краја 19. вијека.

Раст глобалне температуре је евидентан у посљедњих девет година, које су биле знатно топлије од периода када су почели да се региструју температурни рекорди 1880. године.

Климатске промјене узрокује неколико фактора, а најзначајнији су гасови са ефектом стаклене баште, јер се емитује знатно више угљен-диоксида него што планета може апсорбовати.

Смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште догодило се 2020. године због пандемије вируса корона када се десио знатан пад привредних активности. Међутим, прошле године те количине су биле највеће икада.

Према истраживању Насе, загријавање је четири пута јаче на Арктику него у остатку свијета.

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!