Nastavak akcije “Ronhill”: Oduzeta roba u vrijednosti 55.000 KM

397

Pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH oduzeli su na području Obudovca 318 kilograma sitno rezanog duvana bez akciznih markica, kao i mašinu za rezanje duvana ukupne vrijednosti 55.000 KM.

U nastavku operativne akcije kodnog naziva “Ronhil” pripadnici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra UIO u Tuzli došli su do lokacije na kojoj se vrši priprema duvana za dalju distribuciju na područiju BiH i Hrvatske, saopšteno je iz UIO.

Duvan i mašina za rezanje duvana pronađeni su prilikom pretresa vozila, porodične kuće i pomoćnih objekata u vlasništva lica čiji su incijali T.P. na područiju Obudovca, u skladu sa instrukcijama i uputstvima Tužilaštva BiH i naređenja Suda BiH.

Iz UIO navode da će protiv osumnjičenog lica Tužilaštvu BiH biti podnesen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Podsjetimo, pripadnici UIO su prošle sedmice započeli  operativnu akciju kodnog naziva “Ronil” i u prvom dijelu akcije oduzeto je 1.033 kilograma sitno rezanog duvana bez akciznih markica i 685 kilograma duvana u listu, te još jedna mašina za rezanje duvana, a ukupna tržišna vrijednost ove robe procijenjena je na 170.000 KM.

Akcija je usmjerena na sprečavanje ilegalne prodaje duvana i cigareta na tržištu BiH i Hrvatske.

Iz UIO ističu da su prilikom aktivnosti na terenu pripadnici ove uprave koristili posebnu specijalizovanu opremu koju je donirala Vlada SAD putem program “EXBS”, kao i stečena znanja na posebnim obukama organizovanim putem pomenutog programa.

(nezavisne.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!