Ubistvo vojnog penzionera enigma skoro dvije decenije: Pretučen pa ugušen jastukom, trag koji je ostavio ubica nedovoljan za rješenje misterije

599

Ubistvo vojnog penzionera Omera Krese u centru Banjaluke gotovo 18 godina vodi se kao nerasvijetljen slučaj.

Kreso je ubijen 19. jula 2000. godine u večernjim časovima. Istragom je utvrđeno da je Kreso poznavao ubicu, jer nije bilo tragova nasilnog ulaska u stan u kojem je žrtva živjela u Gundulićevoj ulici u Banjaluci.

Kreso je bio vojni penzioner, sve vrijeme rata u BiH proveo je u Banjaluci, a u vrijeme ubistva imao je 74 godine.

Motiv ubistva starca nije jasno utvrđen, a pretpostavlja se da se radilo o koristoljublju, odnosno pljački.

Nekoliko dana uoči ubistva Kreso se vratio iz Njemačke gde je bio u posjeti sinu, pa je ubica najvjerovatnije mislio da je Kreso kod sebe imao veći iznos ušteđevine.

Prema izjavama prijatelja pokojnika, ubica je najvjerovatnije poznavao Kresu i upravo se zahvaljujući tom poznanstvu, neometano “uvukao” u stan i ugušio žrtvu.

Kreso je ugušen jastukom, a detaljniji pregled mjesta zločina i leša otkrio je razbijenu pivsku flašu i prelom više rebara kod žrtve.

Naime, tijelo Krese pronašli su njegovi podstanari i ujedno supružnici S.N. i N.N. koji su sa dvoje maloljetne djece živjeli u stanu sa Kresom od 1994. godine.

Sumnja je odmah skinuta sa Kresinih podstanara, jer je utvrđeno da su svi živeli kao skladna porodica, a u vrijeme ubistva nisu ni bili u Banjaluci.

Tokom dalje istrage, privedeno je na desetine osoba koje su na bilo koji način bile povezane sa žrtvom, ali hapšenja nije bilo.

Na osnovu izjava svjedoka, sklopljen je mozaik o tome gdje se žrtva kretala i šta je radila uoči ubistva.

Utvrđeno je da je kobnog dana Kreso sjedio na klupi, nedaleko od svoje zgrade, gdje je popio pivo sa prijateljima i pojeo lubenicu.

Između 17 i 18 časova kobnog dana krenuo je u svoj stan. U trenutku kada je ulazio u zgradu, jedan od komšija je primjetio da su za Kresom u stubište krenula i dvojica nepoznatih muškaraca.

Tokom detaljnog pregleda mjesta zločina, pored leša Krese pronađena je razbijena pivska flaša, a odmah je utvrđeno i da je nepoznati ubica Kresu sa ovom flašom udario po glavi, a zatim ga pretukao i ugušio jastukom.

Na mjestu zločina, ubica je ostavio i vlasi kose, koje su odmah poslate u Institut u Beogradu, ali do danas identitet ubice nije utvrđen.

Komšije

Gotovo 18 godina nakon zločina Kresine komšije odlično se prisjećaju dana kada je ubijen kako kažu, jedan od rijetko dobrih ljudi koji su živjeli u Banjaluci. Navode da je policija morala uraditi više kada je ovaj slučaj u pitanju.

(EuroBlic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!