Banjaluka oštećena za 10 miliona maraka

1092

Bivši zamjenik pravobranioca RS Mirko Stojčinović, koji je uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja pričinio milionsku štetu gradu Banjaluka, negirao je juče krivicu, a u Gradskoj upravi su naglasili da nastavljaju borbu za svoju imovinu.

Stojčinoviću, koji je u ponedjeljak uhapšen u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP), gdje je nedavno imenovan za pomoćnika direktora, na teret je stavljeno da je kao zamjenik pravobranioca RS sa sjedištem u Banjaluci u više navrata propustio da podnese tužbe ili obavijesti gradske vlasti o ishodu sudskih sporova.

Time je drugima omogućio da gradsku imovinu upišu kao svoju i nezakonito steknu ogromnu korist. Istraga je usmjerena na zloupotrebe sa imovinom koja je pripala ili je na putu da bude uknjižena na preduzeća “Naš dom” i “Građa”, a nastala šteta, prema nezvaničnim informacijama, dostiže deset miliona maraka.

Republičko javno tužilaštvo predložilo je da Stojčinoviću bude određen jednomjesečni pritvor. Taj prijedlog upućen je banjalučkom Okružnom sudu kome je Stojčinović predat na saslušanje. Pritvor je zatražen zbog bojazni od bjekstva, uticaja na dokaze i svjedoke ili saučesnike te zbog težine krivičnog djela. Odluka o pritvoru do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” nije bila poznata.

Stojčinovićev advokat Zoran Tanasić kazao je da je njegov klijent negirao krivicu za krivična djela koje mu se stavljaju na teret.

U vrijeme dok je Stojčinović saslušavan, o njegovom hapšenju se oglasio i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojčić koji je ranije više puta upozoravao da je gradu nanesena velika šteta. Radojičić je kazao da je bilo mnogo propusta u radu Pravobranilaštva RS zbog kojih se grad osjetio oštećenim i na šta je imao potrebu da upozori javnost i institucije da bi bila zaštićena gradska imovina.

– Naš interes je da bude zaštićena gradska imovina tamo gdje je ugrožena ili bar da bude javno stavljeno do znanja da će biti spriječen svaki nasrtaj na imovinu – rekao je Radojičić.

Pojasnio je da u konkretnom primjeru firme “Naš dom” objekat u kojem se nalazi Radnički univerzitet nije bio u postupku privatizacije.

– Nekim čudnim odlukama taj objekat je prešao na privatnu firmu, ali mi i dalje tvrdimo da je to gradsko vlasništvo – rekao je Radojičić.

Direktor RUGIP-a Miloš Komljenović rekao je da je Stojčinovića za pomoćnika direktora za poslove nadzora birala Vlada RS i da RUGIP nije nadležan za njegovo imenovanje. Komljenović je rekao da će Stojčinovićev status biti određen u zavisnosti od toga kako bude tekla istraga i ponovio da RUGIP podržava aktivnosti MUP-a RS na suzbijanju kriminala i korupcije.

Slučaj “Građa”

U slučaju “Građa” još traje bitka grada Banjaluka da u svoj posjed vrati atraktivnu lokaciju u blizini “Banjalučkog velesajma”. Područna jedinica RUGIP-a u Banjaluci upisala je početkom godine u zemljišne knjige kao vlasnika sporne parcele firmu “Građa” iako u Gradskoj upravi tvrde da je stvarni vlasnik grad i da zemljište nikada nije privatizovano. U RUGIP-u su ranije kazali da će se o novoj žalbi izjasniti u zakonskom roku.

– S obzirom na to da se vodi istraga u predmetima “Naš dom” i “Građa” u ovom trenutku ne bismo željeli da komentarišemo te predmete, jer bismo mogli da utičemo na tok istrage ili da prejudiciramo njen ishod – kazali su u RUGIP-u.

(Glas Srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!