Internacionalni pozorišni festival 18. put u Laktašima: Posveta svijetu amaterskog teatra

182

Internacionalni festival amaterskog teatra, pozorišna smotra posvećena amaterskim teatrima koja traje već godinama, ove godine po 18. put biće održan u Laktašima.

Festival, koji će biti otvoren sutra u 19 časova, zajedno organizuju Centar za kulturu i obrazovanje Laktaši i Pozorište “DASKE” (Dramska amaterska skupina entuzijasta) iz Laktaša, a posjetioci će ove godine imati priliku da uživaju u sedam predstava.

– 18. IFAT je značajan kako za kulturnu scenu Laktaša, tako i za sve one koji njeguju i uživaju u amaterizmu. Ove godine je pristigao rekordan broj prijava na konkurs koji je bio otvoren do kraja maja mjeseca.  Selektor festivala bio je istaknuti srpski glumac Tihomir Stanić koji je, vjerujemo, imao veoma težak zadatak da između pristiglih predstava izabere one najreprezentativnije koje će se naći u takmičarskom dijelu – kazao je umjetnički rukovodilac pozorišta “DASKE” Ognjen Todorović.

Na programu su predstave iz BiH, Srbije, Slovenije i Hrvatske, a festival će započeti komadom teatra “DASKE”, koji će biti odigran sutra u 19.15 časova. Riječ je o predstavi “Seks, laži i divlje guske”, rađenoj po tekstu Vudija Alena, a u Todorovićevoj režiji i adaptaciji.

– Ove smo se godine odlučili da publici predstavimo klasik Vudija Alena, “Seks, laži i divlje guske”. Priča donosi na sud vječita pitanja koja se tiču emotivnih odnosa, ljubavi, seksa i nevjerstava.  Transfer njegovih junaka u 21. vijek dodatno će naglasiti njihovu gorku, buržujsku, strastvenu i dekadentnu glad za intrigom. Tri bračna para, naoko potpuno različita, duhovitim i zanimljivim narativom povezaće se u svom glavnom ishodištu. Takođe smo se trudili da kompletnu produkciju podignemo na viši nivo, pa smo uključili tim ljudi koji su radili na koreografijama, scenografiji, svjetlu, dizajnu kostima itd. – objasnio je Todorović.

 

Na programu su predstave “Ministričin muž” Kazališne družine KUU “Seljaška sloga” Nedelišće (Hrvatska), “Bajka o pozorištu” Pozorišta “Raša Plaović” Ub (Srbija), zatim “I ne bi predstava” Dramske scene SPKD “Prosvjeta” Prnjavor (Republika Srpska), “Čakanje Godota” Šentjakobskog gledališča Ljubljana (Slovenija) i “Mi djeca sa stanice ZOO” teatra “Dankan” iz Banjaluke (Republika Srpska).

 

Sve predstave biće igrane u velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje Laktaši, a nakon svake biće održan i okrugli sto, koji će voditi Ernest Zavila. Žiri ovogodišnjeg festivala čine glumica Nataša Perić, režiserka Sonja Jovandić i dramaturg Nikola Stanišić.

Festival će biti zatvoren u nedjelju.

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!