Spasovdan-grada-hram

Banja Luka danas proslavlja Spasovdan, slavu grada i Sabornog hrama Hrista Spasitelja.Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja predvodio je Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki g. Jefrem uz prisustvo episkopa kanadskog g. Mitrofana.

Tokom liturgije obavljen je čin osvećenja slavskog žita i kolača, a nakon toga je uslijedila svečana litija oko hrama.

Zajedno sa brojnim građanima obilježavanju Spasovdana prisustvovao je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

Gradonačelnik je čestitao građanima slavu grada uz želje da praznik proslavimo u miru i sabornosti, te da se izdignemo iznad svih različitosti i težimo da uvijek budemo tu jedni za druge.

– Danas naša Banja Luka, kao najveći grad Republike Srpske i naš Hram Hrista Spasitelja proslavljaju krsnu slavu – Spasovdan. Današnji praznik nas opominje da treba uvijek da se u sabornosti okupimo, izdignemo iznad svih razlika i jedni druge uvažavamo i poštujemo bez obzira na različite poglede i stavove – poručio je gradonačelnik.

Kako je rekao, suština ovog praznika jeste da sve nas pravoslavne hrišćane i vaskoliki srpski narod poziva na propovijed i misionarstvo, što nas obavezuje da naš jezik, kulturu, tradiciju i sve ono što kao narod iskonski jesmo prenosimo i čuvamo.

– Čovjek nije datost i ono što danas jeste, čovjek je mogućnost onoga što treba da bude. Upravo u rasponu onoga što jesmo i onoga što treba da budemo svako od nas treba da pruži svoj maksimum i iza sebe ostavi neki trag – naglasio je Stanivuković.

Dodavši da Grad Banja Luka nastoji da pruži svoj maksimum za podršku pri obnovi o očuvanjuu naših hramova i svetinja, gradonačelčnik je naglasio da Grad na različite načine nastoji da aktivno radi na očuvanju našeg pisma, kulture i tradicije.

– Juče smo predavnjem našeg uglednog lingviste prof. dr Miloša Kovačevića obilježili praznik posvećen Svetom Ćirilu i Metodiju, a večeras od 19.30 časova kod  Hrama Hrista Spasitelja u duhu tradicije nastavljamo sa obilježavanjem krsne slave grada Spasovdana uz kulturno-umjetnički program i bogatu slavsku trpezu – upravo s ciljem očuvanja svih naših vijekovnih običaja – zaključio je Stanivuković.

Podsjećamo, obilježavanje slave grada biće nastavljeno i u večernjim časovima, gdje će od 19.30 časova biti priređen poseban program pod nazivom „Spasovdansko veče – slava kroz tradiciju“. Uz kulturno-umjetničnki program i nastupe KUD –a  „Piskavica“ i KUD -a „Čajavec“ sve goste očekuje bogata gastro ponuda za koju se pobrinuli banjalučki ugostitelji i pekari. Takođe, tokom večeri biće proglašeni i pobjednici u pravljenju najbolje slavske pogače i domaće rakije.

Slavu grada, koja je ujedno i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, obilježavaju zajedno – Grad Banja Luka i Srpska pravoslavna crkva – Parohija banjalučka.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!