U porodilišta stiže 19 inkubatora

179

BANjALUKA – Porodilišta u Srpskoj uskoro bi trebalo da dobiju ukupno 19 inkubatora različitih tehničkih karakteristika, zahvaljujući kojima će ugrožena novorođenčad iz cijele Republike dobiti adekvatnu i pravovremenu medicinsku pomoć.

Ovi inkubatori u porodilišta Srpske stižu zahvaljujući brojnim humanitarcima koje je krajem prošle godine u misiji sakupljanja novca okupila tradicionalna humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima”, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Predsjednica Udruženja pedijatara RS Jelica Predojević Samardžić kazala je za “Glas Srpske” da je, s ciljem optimalnog pružanja medicinske pomoći i iskoristivosti kadra u porodilištima na terenu, predviđena nabavka dva transportna inkubatora sa respiratorom, osam transportnih inkubatora bez respiratora i osam stacionarnih inkubatora, kao i jedan za helikopterski transport.

– Konstatovali smo da je veliki problem nepostojanje adekvatnog prostora za reanimaciju novorođenčeta koji mora biti opremljen adekvatnim dovodom kiseonika, aspiratorom i nezavisnim izvorom toplote uz adekvatne higijenske uslove. Zbog toga smo planirali nabavku tri reanimaciona stola, ali je potreba za njima znatno veća – istakla je Predojević Samardžić.

Pored toga, dodala je Predojević Samardžić, biće nabavljeni pulsni oksimetri, perfuzori, monitori i kolica za intrahospitalni prevoz novorođenčeta, a oprema će biti raspoređena u sva porodilišta uzimajući u obzir broj poroda, postojeću tehničku opremljenost i prostorne mogućnosti.

– Nastojali smo da oprema bude uniformna, visokokvalitetna sa adekvatnom i kontinuiranom servisnom podrškom. Realizacijom projekta ćemo značajno unaprijediti kvalitet neonatoloških službi i standardizovati postupke u procesu reanimacije i stabilizacije novorođenčeta – rekla je Predojević Samardžić.

Prije svega, podsjeća ona, bilo je neophodno snimiti trenutnu situaciju kada je riječ o opremi, kadru i edukaciji u svim porodilištima u RS, a posebno u aspektu reanimacije, stabilizacije i transporta ugroženog novorođenčeta.

– U cijelu akciju uključeno je oko 30 pedijatara, uglavnom neonatologa ili šefova odjeljenja pedijatrije, koji su angažovani u okviru radne grupe za snimanje situacije na terenu, radne grupe za izradu tehničke specifikacije i Predsjedništva Udruženja pedijatara koju čine predstavnici svih regija – rekla je Predojević Samardžić.

Prema njenim riječima, nakon što su se uskladile potrebe i mogućnosti u opremi i kadru, na sastanku u Bijeljini krajem aprila donesene su odluke o prihvatanju ponude u postupku nabavke neonatalnih inkubatora, te raspodjeli opreme u istom postupku i organizaciji sprovođenja profesionalne edukacije.

– Trenutno smo u fazi realizacije tih odluka koje zahtijevaju angažovanje stručnjaka iz pravne i ekonomske oblasti – kazala je Predojević Samardžić ističući da je ovo veliki stručni izazov za Udruženje pedijatara RS.

Situacija je, kako ističe, veoma različita i neujednačena što se tiče postojeće opreme i prostornih mogućnosti u rađaonama i neonatalnim odjeljenjima u RS, ali je karakteriše jedan zajednički činilac – nedovoljan broj edukovanih ljekara i medicinskih sestara.

– Nadamo se da ćemo realizacijom ovog projekta ujednačiti situaciju što se tiče neonatalne medicine na terenu, naravno prema nivoima zdravstvene zaštite, i generalno podići njen kvalitet. Posebna vrijednost je mobilizacija naših stručnih kadrova u udaljenim bolnicama i porodilištima – kazala je ona dodajući da je povjerenje, koje su im ukazali predsjednik RS Milorad Dodik i cijelo društvo, donirajući sredstva za ovu akciju, veliki motiv članovima Udruženja da ovaj izuzetno složen projekat uspješno realizuju.

Edukacija

Jelica Predojević Samardžić kazala je da smisao cijeloj akciji nabavke opreme daje edukacija koju će dobiti ljekari i medicinske sestre.

– I do sada smo, nažalost, imali situaciju da se nabavi oprema, ali i ne obezbijedi stručni kadar i tim koji će je adekvatno koristiti. Mi ne želimo da se to ovaj put desi. Zbog toga, pored osposobljavanja instruktora za neonatalnu reanimaciju, koji će raspolagati adekvatnim internacionalnim sertifikatom za ovu oblast, planiramo da obučimo oko 100 mladih ljekara i medicinskih sestara iz cijele RS – rekla je Predojević Samardžić.

IZVOR:GLAS SRPSKE

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!