pcele-sace-med-svjetski-dan-pcela

Danas obilježavamo Svjetski dan pčela. Kada bi sa zemlje nestalo ovih insekata, za četiri godine nestalo bi i ljudi, davno je upozoravao Albert Anštajn.

Prema podacima Zavoda za statistiku, građani Srpske su tokom prošle godine u prosjeku pojeli nešto više od 1.9 kilograma meda po osobi što ih svrstava među najveće potrošače meda u Evropi.

Da li smo zaista svjesni važnosti pčela za ekosistem, i činjenice da ih je svakim danom sve manje?

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srpskoj danas egzistira oko 5.800 pčelara koji su uglavnom organizovani u brojna udruženja.

– Najveći broj pčelara Republike Srpske, ili čak 80 odsto njih, posjeduje do 30 košnica, što ukazuje na činjenicu da se malo pčelara odlučuje da im pčelarstvo bude jedini izvor zarade, pa je znatno više pčelara hobista i poluprofesionalnih pčelara u odnosu na profesionalne pčelare – navode iz Zavoda.

Kako ističu, manji broj pčelara, ili svega osam odsto od ukupnog broja, raspolaže sa više od 60 košnica, što ih svrstava u kategoriju profesionalaca a iz raspoloživih podataka takođe je vidljivo da na terenu ima najviše stacioniranih pčelinjaka, što se donekle dovodi u vezu sa starosnom strukturom i stalnim zaposlenjem pčelara.

 Izvor: RTRS
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!