Obilne padavine izazvale poplave u FBiH; Aktivirana klizišta (VIDEO)

110

Obilne padavine izazvale su poplave i u Federaciji BiH. U Bihaću, Bosanskoj Krupi, Sanskom mostu, Cazinu i Velikoj Kladuši proglašeno je stanje prirodne nesreće. Voda je prodrla u stambene, poslovne i pomoćne objekte. Aktivirana su i klizišta.Najteže je u Bosanskoj Krupi. Vodostaj Une viši je nego što je ikad izmjeren u ovom gradu. Ovdje je apokalipsa, kaže Armin Halitović, gradonačelnik Bosanske Krupe. Tačan broj poplavljenih objekata još se ne zna, ali je veliki broj domaćinstava evakuisan, dok je iše od 800 stambenih objekata okruženo vodom i još im se ne može prići.

U Bihaću je poplavljeno više od 200 objekata. Bihaćko naselje Pokoj odsječeno je od grada. Od sinoć nemaju električne energije. Mještani se žale na nedostatak pumpi za ispumpavanje vode koja im je prodrla u kuće. Oni koji su trebali da budu evakuisani, na vrijeme su prebačeni iz poplavljenih područja na sigurno.

Povratnici u selo Јelašinovci, kod Lušci Palanke, već nekoliko dana su zbog poplava odsječeni od ostatka svijeta. Put koji ih povezuje s Lušci Palankom i koji je njihova glavna komunikacija, poplavljen je na nekoliko mjesta.

IZVOR:RTRS

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!