ODRŽANA BH OLIMPIJADA FIZIČARA 2023

732

Banjaluka će ove godine imati predstavnika na Evropskoj olimpijadi iz fizike, Mihaila Bogdanića, učenika banjalučke Gimnazije, a  Bijeljina na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike na kojoj će učestvovati Miodrag Ostojić učenik Tehničke škole „Mihajlo Pupin“.

Na BH olimpijadi fizičara održanoj na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, najbolje rezultate postigli su: Dženan Midžić, učenik IV razreda Gimnazije u Bihaću, Muhamed Numanović, učenik II razreda Richmond Park School u Tuzli,  Elmir Kevilj, učenik IV razreda Gimnazije “Muhsin Rizvić” u Kakanju,  Miodrag Ostojić, učenik III razreda Tehničke škole “Mihajlo Pupin” u Bijeljini, Tarik Mujkić, učenik IV razreda Gimnazije “Rizah Odžečkić” u Zavidovićima, Mihailo Bogdanić, učenik III razreda Gimnazije u Banjaluci i Affan Kaknjo, učenik III razreda Prve gimnazije u Zenici.

Dženan, Muhamed, Elmir, Mihailo i Affan predstavljaće Bosnu i Hercegovinu na 7. Evropskoj olimpijadi iz fizike koja će biti održana  od 16. do 20. juna u Hanoveru, dok će  Dženan, Muhamed, Elmir, Miodrag i Tarik biti predstavnici BiH na 53. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike koja će biti održana od 10. do 17. jula u Tokiju.

Predsjednik Takmičarske komisije mr Bojan Kovačević sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci rekao je na Uno portal da je ukupno 19 učenika izborilo pravo učešća na BH olimpijadi na osnovu postignutih rezultata na izuzetno zahtjevnim kvalifikacijama koje su održane prethodnih mjeseci.

„Učenici su pokazali izuzetne rezultate kroz opštinski, regionalni/kantonalni i republički/federalni nivo takmičenja, istakao je Kovačević i pojasnio da su učenici na BH olimpijadi rješavali šest zadataka iz širokog spektra oblasti fizike, u predviđenom vremenu za izradu od četiri sata. Tako smo na osnovu rezultata testa odabrali najbolje iz grupe najboljih kojima čestitam na plasmanu i želim uspješan nastavak takmičenja, rekao je Kovačević.

Na takmičenju su učestvovali učenici iz Sarajeva, Banjaluke, Bijeljine, Trebinja, Prijedora, Dervente, Tuzle, Visokog, Čapljine, Bihaća, Kaknja, Zavidovića i Tešnja..

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!