Blijedi crno tržište duvana

101

BANjALUKA – Na adresu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH ove godine u okviru kampanje “Stop švercu” pristiglo je manje prijava o nelegalnoj prodaji duvana i duvanski proizvoda u odnosu na prethodne akcije, što je prema njihovim tvrdnjama znak smanjenja crnog tržišta akciznih proizvoda.

Pomenuta kampanja, koja se tradicionalno realizuje s ciljem podizanja svijesti građana BiH i dodatne edukacije o akcizama, realizovana je u prethodni mjesec dana, a rezultat je 37 zaprimljenih prijava koje su se uglavnom odnosile na nelegalnu prodaju akciznih proizvoda.

– Na osnovu pristiglih informacija izvršene su pripremne radnje i sprovedene aktivnosti na terenu, koje su rezultovale i oduzimanjem nelegalno prodavanih cigareta i duvana – rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO Ratko Kovačević i dodao da na otvorenoj liniji UIO bude znatno više prijava, ali da one nažalost ne budu dovoljno kvalitetne da bi se moglo locirati mjesto i lica koja se bave nezakonitom trgovinom.

Istakao je da je najviše prijava zaprimljeno sa područja Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona, ali da je generalno broj prijava u odnosu na prethodni period manji.

– To nam govori da je zbog aktivnosti na terenu koje sprovode naši službenici znatno smanjen broj nelegalne prodaje akciznih proizvoda. Ovo svakako potvrđuje i povećanje broja izdatih akciznih markica za obilježavanje cigareta i duvana – pojašnjava Kovačević.

On je pozvao građane da prilikom prijave slobodno dostave i konkretne informacije kao što su lokacije gdje se nezakonito prodaju akcizni proizvodi, ali i imena osoba koje se bave takvom prodajom.

– Svi pozivi su potpuno anonimni. Građani nisu dužni da ostavljaju svoje lične podatke, a centrala je podešena tako da se ne vidi sa kojeg broja zovu. Sve to garantuje anonimnost svakog ko prijavi nezakonitu trgovinu akciznim proizvodima ili bilo kakvu utaju indirektnih poreza – kazao je Kovačević.

Ekonomista Marko Đogo ističe da je šverc akciznih proizvoda posljedica visokih dažbina.

– Samo to može pružiti prostor da oni koji se time bave rizikuju visoke kazne. Veliki dio toga i dalje ostaje neobuhvaćen – kazao je Đogo za “Glas”.

Ekonomista Zoran Pavlović je rekao da je akcizna politika na duvan u BiH usklađena navodno sa direktivama Evropske unije, što u prevodu znači redovno poskupljenje cigareta kroz povećanje akcize.

– Akcizna politika je uništila domaću duvansku industriju. Zbog takve akcizne politike na duvan i prestanak otkupa proizvođači su kupili mašine za sjeckanje duvana i prodaju rezan, čiji kilogram na crnom tržištu košta 20 KM. Od kilograma rezanog duvana može se napraviti 1.000 cigareta ili 50 paklica. Ako paklica košta pet maraka, onda je maloprodajna cijena za tih paklica 250 maraka – kazao je Pavlović.

Prema podacima UIO vrijednost oduzetog duvana i cigareta u prethodne tri godine viša je od deset miliona KM, a smanjenje “crnog tržišta” duvana u BiH vidljivo je i kroz rast broja izdatih akciznih markica. U 2022. godini je UIO izdao 33 odsto više akciznih markica za obilježavanje cigareta u odnosu na 2021. godinu.

Akcize

U UIO kažu da cigarete, alkoholna pića i kafa moraju biti obilježeni akciznim markicama, jer su jedino tako obilježeni ovi proizvodi legalno u prodaji u BiH.

– Prihodi od akciza su izuzetno značajni i samo u 2022. godine po tom osnovu prikupljeno je 1,6 milijardi KM. Ova sredstva najvećim dijelom se koriste za finansiranje plata u školstvu, zdravstvu, policiji, državnoj upravi – naveli su u UIO.

IZVOR:GLAS SRPSKE

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!