Mljekarski sektor u Srpskoj zatrpan problemima: Spas traže na novom tržištu

160
BANjALUKA – Mljekarski sektor u Srpskoj i dalje je u veoma teškoj situaciji jer farmeri nakon dvije sušne godine muku muče sa nedostatkom silaže, a brine ih i mogući pad otkupne cijene mlijeka, zbog čega pojedine mljekare izlaskom na strana tržišta nastoje da prevaziđu krizu.

Uprkos visokim cijenama mlijeka i mliječnih proizvoda u Srpskoj, koje proizvođačima i prerađivačima donose koliku-toliku zaradu, oni tvrde da teško izlaze na kraj sa nagomilanim problemima.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara RS Milorad Simić kaže da je nedostatak stočne hrane trenutno gorući problem.

– Tokom 2020. godine imali smo dobre prinose sa dovoljno silaže, pa smo napravili rezerve i za pola 2021. godine. Međutim, počela je suša, skladišta smo ispraznili i u 2022. smo ušli bez silaže. I sada razvlačimo koliko god se može – rekao je Simić.

Dodao je da su i dalje loše prognoze kada je riječ o proizvodnji stočne hrane, dok istovremeno otkupne cijene mlijeka padaju na evropskom tržištu, što se počelo odražavati i na domaće.

– Zbog teške situacije pojedini proizvođači prodaju krave i gase farme – kaže Simić.

Isto mišljenje dijeli i počasni predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara RS Vladimir Usorac.

– Otkupna cijena mlijeka do sada je dva puta pala. Borimo se da ne bude niža od marke jer ako se to desi, neće biti nikakve rentabilnosti u proizvodnji – kazao je Usorac.

S problemima su suočeni i prerađivači mlijeka koji rješenje pokušavaju da pronađu na novim tržištima.

Bilećka mljekara “Pađeni” ove godine planira da proširi proizvodnju i ojača izvoz u Austriju, Njemačku, Švedsku i Dansku.

– Ulažemo u proizvodnju i do septembra planiramo da tržište proširimo prema Makedoniji, a možda i prema Albaniji – rekao je za “Glas Srpske” direktor i osnivač mljekare Nenad Vukoje.

Dodao je da razmišljaju i o uvođenju novih proizvoda te istakao da im je prioritet domaće tržište, na koje plasiraju 90 odsto proizvoda. On je podsjetio da su bilećku mljekaru nedavno posjetili predstavnici EU koji su dali pozitivno mišljenje da mogu da nastave sa izvozom jer rade po svim evropskim standardima.

S druge strane, vlasnik bijeljinske mljekare “Dule” Duško Cvjetinović kaže da neće proširivati tržište jer smatra da je previše problema u mliječnoj industriji.

– Ova godina je veoma loša i još nemamo pravu sliku koliko ćemo imati mlijeka i kakvog će ono biti kvaliteta i ne želimo da se upuštamo u nove projekte – rekao je Cvjetinović.

Kooperanti

Nenad Vukoje je rekao da je značaj mljekare “Pađeni” za razvoj stočarstva u Hercegovini i Srpskoj veliki jer njihovi kooperanti imaju veliku sigurnost da se bave proizvodnjom mlijeka.

– Ko god odluči da se bavi stočarstvom, mi ga prihvatamo – kazao je Vukoje i dodao da prerađuju mjesečno više od dva miliona litara mlijeka.

IZVOR:GLAS SRPSKE

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!