“Željeznice” u minusu 5,54 miliona

63

BANjALUKA – Javno preduzeće “Željeznice RS” (ŽRS) prvi kvartal ove godine završile su u minusu od 5,54 miliona maraka, što je za 1,40 miliona više u odnosu na ostvareni gubitak u istom periodu prošle godine.

U finansijskom izvještaju o poslovanju ŽRS za prvi kvartal 2023. godine, koji je objavljen na Banjalučkoj berzi, navedeno je da su poslovni prihodi na kraju marta 2023. iznosili 15,40 miliona maraka i veći su za dva miliona maraka u odnosu na kraj marta prošle godine.

Rast prihoda zabilježen je kod pruženih usluga na domaćem tržištu, dok je zabilježen blagi pad po osnovu ubranog novca od isporučenih usluga na inostranom tržištu.

Kada je riječ o poslovnim rashodima oni su u prvom kvartalu iznosili 20,83 miliona maraka i veći su za 3,40 miliona u odnosu na isti period prošle godine.

Najviše novca kao i do sada otišlo je za troškove i naknade za plate te ostala lična primanja i to 11,90 miliona maraka, što je za 2,32 miliona više u odnosu na prvi kvartal 2022. godine.

Prosječan broj zaposlenih po osnovu stanja na kraju mjeseca u ŽRS je u najnovijem izvještaju iznosio 1.954 radnika, dok je taj broj u prvom kvartalu prošle godine iznosila 1.979 zaposlenih.

Dugoročne obaveze ŽRS skoro da nisu mijenjane u odnosu na godinu ranije, a na kraju prvog tromjesečja ove godine iznosile su 67,74 miliona maraka.

Kada je riječ o kratkoročnim obavezama situacija je kao i kod dugoročnih nepromijenjena. Odnosno u najnovijem izvještaju kratkoročne obaveze javnog preduzeća iznose 268,37 miliona maraka.

Kada se na gubitak iz ranijih godina doda ostvareni za prva tri mjeseca ove, akumulirani gubitak ŽRS iznosi 135 miliona maraka.

Vršilac dužnosti direktora “Željeznica” Slađan Jović nedavno je u izjavi “Glasu Srpske” rekao da je evidentno da ovo javno preduzeće ima povećanje troškova za zaposlene zbog povećanja cijene rada, ali i rast troškova po osnovu utrošene struje, ali i goriva.

– Sa druge strane taj rast troškova prati i povećanje prihoda od naših usluga. Možemo reći da trenutno imamo stabilno poslovanje – rekao je nedavno Jović.

On se tada osvrnuo i na broj putnika koji koriste ŽRS za prevoz te naveo da bi povećanje broja putnika moglo uslijediti tek nakon ulaganja u putnu infrastrukturu, odnosno u nabavku novijih i savremenijih vozova.

Restrukturiranje

Restrukturiranje ŽRS trebalo bi da bude okončano do kraja iduće godine, jer je rok za sređivanje stanja u tom javnom preduzeću pomjeren sa 30. septembra ove na kraj 2024. godine.

Restrukturiranje ŽRS počelo je 2017. godine, odnosno kada je Svjetska banka u decembru te godine odobrila kredit za taj projekat u iznosu od 51,3 miliona evra. Rok za završetak restrukturiranja do sada je u više navrata pomjeren, odnosno sa 2021. prolongiran je na kraj prošle godine, pa na 30. septembar ove, da bi, prema najnovijoj odluci, vremenska odrednica za završetak tog posla skliznula na kraj 2024. godine.

IZVOR:GLAS SRPSKE

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!