Криза гаси ауто-школе

206

Данијела Бајић
 Криза гаси ауто-школе
БАЊАЛУКА – Због учесталих миграција, али и лоше финансијске ситуације грађана, ауто-школе широм Српске из године у годину биљеже све мањи број кандидата за полагање возачког испита, а пад интересовања посебно је био изражен лани, када је само на подручју бањалучког испитног центра евидентирано 3.000 полазника мање у односу на годину раније.

Власници ауто-школа у Српској кажу да не памте гори период, истичући да тек сад долази на наплату масовни одлазак становника у иностранство.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС и власник ауто – школе “Мир” у Бањалуци Миленко Јаћимовић казао је за “Глас Српске” да је у овом послу 26 година те да се за тај период није десио овако рапидан пад броја кандидата као што је то забиљежено у посљедњих годину и по.

– Колико је ситуација заиста лоша најбоље свједочи податак да је само на подручју бањалучког испитног центра лани забиљежено 3.000 кандидата мање у односу на претходну годину. Управо због тога за неких пола године само у Бањалуци је, према мојим сазнањима, кључ у браву ставило четири, пет ауто-школа – казао је Јаћимовић.

Додао је да је његова ауто-школа прошле године имала за 35 одсто мање посла него што је то било 2021. године.

Јаћимовић каже да су ауто-школе на уштрб обнављања возног парка лани минимално подигле цијене обуке односно за педесетак марака, што су тек сад, кад је гориво појефтинило, успјели да компензују.

– Кад нема кандидата свако подизање цијена обуке иде само на штету ауто-школа – рекао је Јаћимовић додавши да је за добијање возачке дозволе “Б” категорије неопходно најмање 950 марака.

Ништа боља ситуација није ни на подручју Посавине, гдје према ријечима власника ауто-школе “Семафор” из Дервенте Драге Ђукића влада борба за сваког кандидата.

– Посао не да је опао, него готово да га нема. Прошле године смо имали за 20 одсто мање кандидата у односу на годину раније. Пословање ауто-школа додатно усложњавају појединци који се баве разним малверзацијама – казао је Ђукић, у чијој ауто-школи час кошта 20 марака.

Са мањим бројем кандидата суочавају се и ауто-школе на подручју Семберије. Према ријечима власника ауто-школе “Стоп” у Бијељини Миљана Трифоквића посао је опао за 20 одсто.

– И ова година је јако килаво почела. Све је поскупјело па људи једноставно бирају приоритете. У односу на те приоритете возачки испит данас постаје луксуз – казао је Трифковић.

Додао је да од 2020. године ова ауто-школа држи исту цијену, а час обуке у Бијељини креће се од 15 до 20 марака.

Статистика

Према подацима Републичког завода за статистику у прошлој години дјелатност оспособљавања кандидата за возаче моторних возила обављало је 225 ауто-школа, док је годину раније било њих 237 на подручју Српске.

Из области прописа о безбједности саобраћаја лани је 21.131 кандидат изашао на испит, а 14.804 њих је положило. У односу на 2021. годину, према статистичким подацима, број излазака на испит смањен је за 3,3 одсто, док је за 10,2 одсто смањен број кандидата који су положили испит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!