Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici razmatralo tok procesa ratifikacije Ugovora o granici između BiH i Hrvatske.

Predsjedništvo je usvojilo zaključak kojim zadužuje Savjet ministara i Komisiju za granicu BiH da, najkasnije u roku od 45 dana, Predsjedništvu dostavi izvještaj o dosadašnjim pregovorima u vezi sa međudržavnim razgraničenjem između BiH i  Hrvatske, saopšteno je iz Predsjedništva.

– Zaduženi su Savjet ministara i Komisiju za granicu BiH da, najkasnije u roku od 60 dana, preduzmu potrebne mjere za dinamizovanje nastavka procesa ratifikacije Ugovora o granici između BiH i Hrvatske – navodi se u saopštenju.

Predsjedništvo je na današnjoj sjednici donijelo odluke o prihvatanju:

– Sporazuma o finansiranju godišnjeg akcionog plana u prilog paketu za energetsku podršku za Zapadni Balkan u korist BiH za 2023. godinu između Evropske unije koju predstavlja Evropska komisija i Bosne i Hercegovine koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Savjeta ministara BiH

–  Sporazuma između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva nacionalne odbrane Rumunije o odbrambenoj saradnji

– Međunarodnog sporazuma između Evropske unije, sa jedne strane, i BiH, sa druge strane, o učestvovanju BiH u Programu Evropske unije za jedinstveno tržište

–  Sporazuma između BiH i Vlade Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko (BiH) – Gunja (RH) na M – 14.1/ DC 214 (RH)

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje:

– Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva inostranih poslova BiH i Ministarstva inostranih poslova Republike Kube o uspostavljanju mehanizma za političke konsultacije.

– Memoranduma o razumijevanju o tehničkoj saradnji između Ministarstva finansija i trezora BiH i Ministarstva finansija Holandije.

– Memoranduma o saradnji na uspostavljanju Stalne transnacionalne mreže za bezbjednost plovidbe.

– Sporazuma o saradnji između Državnog arhiva Republike Sjeverne Makedonije i Arhiva BiH.

Predsjedništvo je prihvatilo je poziv predsjednika Republike Kube Migela Marija Dijaza Kanel Bermudesa upućen predsjedavajućoj Predsjedništva BiH za službenu posjetu Republici Kuba 25. aprila 2023. godine.

Usvojen je i Izvještaj Ministarstva pravde BiH o radu Komisije za pomilovanje za period januar – decembar 2022. godine.

Predsjedništvo je primilo k znanju Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za oktobar i novembar 2022. godine.

Predsjedništvo je prihvatilo institucionalno pokroviteljstvo Јahorina ekonomskog foruma koji će 27. i 28. aprila 2023. godine biti održan na Јahorini.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!