Francuski predsjednik Emanuel Makron pozvao je danas ministre vlade na krizni sastanak, uoči planiranih štrajkova i demonstracija protiv penzione reforme.

Sindikati su pozvali sutra na potpunu obustavu rada, desetu takvu mobilizaciju otkako su sredinom januara počele demonstracije protiv kontroverznog zakona, koji uključuje podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Predsjednik Makron, čiji je rejting u istraživanjima javnog mnjenja manji od 30 odsto, rekao je prošle sedmice da prihvata “nepopularnost” povezanu sa reformom, koju smatra suštinski značajnom.

Premijer Francuske Elizabet Born je u međuvremenu rekla da je ona, iako ne postoji plan da se odustane od zakona, spremna za razgovore sa sindikatima, prenio je AFP.

“Moramo da pronađemo pravi put. Moramo da se smirimo”, izjavila je juče Bornova.

Ona ja za naredne tri sedmice zakazala pregovore sa članovima parlamentarne opozicije, političkim partijama, lokalnim vlastima i sindikatima.

Loran Berger, šef umjerenog sindikata CFDT, koji je zauzeo neočekivano tvrd stav protiv penzione reforme, rekao je da će prihvatiti ponudu razgovora, ali samo ako reforma prvo bude “stavljena na stranu”.

On je pozvao vladu da smisli “veoma veliki korak u pogledu penzija”.

Prema pariskom operateru javnog prevoza RATP, metro i prigradski vozovi sutra će saobraćati sa kašnjenjem.

Takođe, otprilike jedna trećina nastavnika osnovnih škola saopštila je namjeru da štrajkuje.

Komunalne službe koje odvoze smeće i dalje štrajkuju u Parizu, gdje se na ulicama nagomilalo blizu 8.000 tona otpada.

Francuska uprava za civilno vazduhoplovstvo poručila je avio-kompanijama na pariskom aerodromu Orli, kao i aerodromima u Marseju, Bordou i Tuluzu, da otkažu 20 odsto letova sutra i u srijedu, 29. marta.

Policija se u međuvremenu našla pod oštrim kritikama zbog upotrebe čvrste taktike tokom nedavnih demonstracija.

Savjet Evrope saopštio je u petak, 24. marta, da mirni demonstranti i novinari moraju biti zaštićeni od policijskog nasilja i proizvoljnih hapšenja.

U nedelju je IGPN, jedinica za unutrašnje poslove francuske policije, saopštila da je pokrenula 17 istraga o incidentima od početka protesta.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!