Koaliciji izraelskog premijera Benjamina Netanjahua prijeti raspad poslije najnovijih masovnih protesta pošto je smijenio ministra odbrane. U Izraelu već nedjeljama traju demonstracije zbog namjera vlasti da progura spornu reformu pravosuđa koja bi joj omogućila veću kontrolu izbora sudija u Vrhovni sud.

Očekivalo se da će Benajmin Netanjahu u ponedjeljak ujutro obratiti javnosti i objaviti da suspenduje spornu reformu. Ali, usred izvještaja da je njegova nacionalističko-vjerska koalicija u riziku od raspada, izraelske TV stanice rekle su da je izjava odložena.

Izvor u Netanjahuovoj stranci Likud i drugi izvor blisko uključen u zakon rekao da će izraelski premijer obustaviti proces usvajanja spornog zakon, što je izazvalo neke od najvećih demonstracija u zemlji.

“Zbog jedinstva naroda Izraela, zbog odgovornosti, pozivam vas da odmah zaustavite zakonodavni proces”, poručio je predsjednik Isak Hercog Netanjahuu preko Tvitera.

Upozorenje Hercoga, koji bi trebalo da stoji iznad politike i čija je funkcija uglavnom ceremonijalna, ističe veliko nezadovoljstvo i podjele koje su izazvali prijedlozi vlade.

To je uslijedilo nakon dramatične noći protesta u gradovima širom Izraela, sa desetinama hiljada demonstranta na ulicama nakon što je Netanjahu objavio da je smijenio ministra odbrane Joava Galanta.

Dan ranije, Galant je uputio televizijski apel vladi da zaustavi promjenu pravosudnog sistema, upozoravajući da duboki raskol koji je otvorio u izraelskom društvu utiče na vojsku i ugrožava nacionalnu bezbjednost.

Sindikati zauzeli aerodrom u Tel Avivu i zaustavili letove

Sindikati su jutros, kao dio protesta protiv pravosudnih reformi izraelske vlade, zauzeli aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu. Zbog toga su do daljnjeg odgođeni svi odlazni letovi iz Tel Aviva.

Uzavrela atmsofera u Knesetu

Opozicioni poslanici u parlamentu napali su verbalno Simču Rotmana, predsjednika odbora koji je predložio nacrt zakona i optužbe koje upoređuju predložena rješenja sa militantnim grupama koje žele uništenje Izraela.

“Ovo je neprijateljsko preuzimanje države Izrael. Nema potrebe za Hamasom, nema potrebe za Hezbolahom”, čulo se kako je jedan poslanik u Knesetu rekao Rotmanu dok je ustavni odbor odobravao ključni nacrt zakona za ratifikaciju.

Tri mjeseca nakon što je preuzeo vlast, Galantova smena gurnula je Netanjahuovu tvrdo desničarsku koaliciju u krizu jer se takođe suočava sa sve dubljom bezbjednosnom situacijom na okupiranoj Zapadnoj obali.

Šefovi sindikata najavili su generalni štrajk ukoliko vlada ne povuče sporne zakone.

Revizija pravosuđa dala bi izvršnoj vlasti veću kontrolu nad imenovanjem sudija u Vrhovni sud i omogućila vladi da poništi sudske presude na osnovu proste parlamentarne većine, zbog čega veče nedjeljama traju protesta.

Dok vlada kaže da je rekonstrukcija potrebna da bi se obuzdale sudije aktivisti i uspostavila odgovarajuća ravnoteža između izabrane vlade i pravosuđa, protivnici to vide kao podrivanje pravosuđa i pretnju po izraelsku demokratiju.

Netanjahu, kome se sudi po optužbama za korupciju koje negira, do sada je uvjeravao javnost da podržava predložene zakone, a centralni dio seta zakona, je onaj kojim bi se pooštrila politička kontrola nad imenovanjima sudija, trebalo bi da bude izglasan u parlamentu ove nedjelje.

Vašington je saopštio da je “duboko zabrinut nedjeljnim događajima i da vidi hitnu potrebu za kompromisom”, dok ponavlja pozive na očuvanje demokratskih vrijednosti.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!