У Њемачкој данас масовни штрајк, запослени траже веће плате

192

У Њемачкој ће данас бити одржан масовни штрајк, а вођа њемачког синдиката услужних делатности “Верди” Франк Вернеке рекао је да је штрајк питање преживљавања за хиљаде људи који се боре за веће плате док инфлација расте.

Према најавама синдиката у Њемачкој ће стати готово све, пренио је Дојче веле.

Возови неће саобраћати готово уопште, од аеродрома ће радити једино у Берлину. Требало би да стане и градски превоз у седам од 16 покрајина.

Највећи штрајк у посљедње три деценије оставиће милионе људи без уобичајеног превоза и вјероватно ће друмови бити крцати аутомобилима.

На такав штрајк упозорења позвала су два битна синдиката, Синдикат жељезничара и запослених у саобраћају и Синдикат услужних делатности “Верди”.

Синдикати желе веће плате обзиром на поскупљења, као и боље услове рада за око 2,7 милиона запослених у јавном сектору и саобраћајним делатностима.

Нова рунда преговора почиње управо сутра.

“Верди” за јавне службенике, по чијим платама се равнају и примања многих запослених на аеродромима или у градском превозу, тражи 10,5 одсто више, али тако да најмање повећање буде 500 евра мјесечно бруто.

Одбијена је понуда послодавца да повећање износи пет одсто у два корака, те да буде једнократно исплаћено по 2.500 евра.

Слично су синдикату ЕВГ понудиле Њемачке железнице и још педесетак жељезничких предузећа.

ЕВГ то одбија, тражећи 12,5 одсто више плате, а најмање 650 евра мјесечно.

Анкета агенције за истраћивање јавног мњења YоуГов показује да 55 одсто грађана подржава штрајк.

Најављено је да ће он трајати један дан и да ће у уторак ситуација бити нормализована.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!