Лавров: САД прешле све границе пристојности настојећи да успоставе хегемонију

235

 Сједињене Америчке Државе су, у настојању да успоставе хегемонију, прешле све границе пристојности, али Кина извлачи своје закључке, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

– Данас се од Сједињених Америчких Држава може очекивати било шта. У настојању да успоставе своју хегемонију, већ су прешле све границе пристојности: дипломатске, етичке и све друге – рекао је Лавров у интервјуу за телевизију Русија 1, коментаришући изјаве САД о неприхватљивости позива на примирје током самита лидера Русије и Кине.

Према његовим ријечима, о овим изјавама се разговарало са кинеским колегама.

– Кинеска страна одражава традицију велике цивилизације старе више хиљада година. И кинеска страна је са годинама развила свој стил. Он лежи у достојанству, састоји се у дубокој анализи свега што се дешава како се не би предузимали неки исхитрени кораци. Али кинеска страна, наравно, изводи закључке и то најдубље – одговорио је Лавров на питање како кинеска страна гледа на притисак САД.

Кинески предсједник Си Ђинпинг био је у државној посјети Русији од 20. до 22. марта, што је његово прво путовање у иностранство након што је трећи пут изабран на мјесто шефа државе.

Првог дана посјете, предсједник Кине је четири и по сата разговарао са руским предсједником Владимиром Путином на неформалном састанку у Кремљу, док су 21. марта одржани званични руско-кинески разговори уз учешће делегација.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!