Sijarto-sajam energetike
Bezbjedno snabdijevanje Mađarske prirodnim gasom bez ruskih izvora je danas nemoguće, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto na panelu energetska stabilnost i energetska nezavisnost u regionu u sklopu Samiat energetike “SET Trebinje 2023”.

Što se tiče snabfdijevanja energentima, mi smo zemlja koja veći dio svojih energetskih potreba uvozi, zato smo u specijalnoj situaciji. Čak šta više po pitanju energije, mi se odnosimo prema tom pitanju kao prema fizičkom. Voljeli bi da stojimo stabilno.

Istakao je da su Mađarskoj potrebni energenti, odnosno prirodni gas.

“Da bi jedna zemlja mogla da kupuje prirodni gas potrebno je obezbijediti izvorište i transport prirodnog gasa. Realnost u slučaju Mađarske jeste da bebijedno snabdijevanje naše zemlje prirodnim gasom bez rzskih uzvora je danas nemoguće. Učinili smo ozbiljne napore da izvršimo dizerfikaciju prirodnog gasa, a da bi to bilo uspješno potrebno nam je više vremena”, naveo je Sijarto.

Sijarto je poručio da mu je uvijek zadovoljstvo boraviti u Srpskoj.

“Želio bih da se zahvalim na pozivu predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku”, rekao je Sijarto.

Komentarisao je i sukobe u Ukrajini.

“Predstavljam zemlju koja se nalazi u susjedstvu samog rata i pošto smo blizu tih ratnih događaja, posljedice su teške po nas. Zbog toga mi Mađari želimo da se sklopi mir u Ukrajinu”, rekao je Dodik.

Sijarto je rekao da je Gasprom partner koji se drži sovjih ugovornih obaveza.

“Bili su otvoreni da razgovaramo o povećanoj količini nabavnog gasa. Što se tiče sankcija, nemamo namjeru da prestanemo sa nabavkom gasa iz Rusije. Kada je prvi paket sankcija uveden, oni koji su to uveli, rekli su da će se Rusija ovim sankcijama ekonomski upropastiti i neće biti u mogućnosti da nastavi rat, što će dovesti do mira. Sada smo došli do desetog paketa sankcija, a Rusija nije poklekla”, naveo je Sijarto na panelu.

Poručio je da su sankcije “totalni neuspjeh”.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!