Popusti spas dok cijene divljaju

147
Personalizovane kartice za najranjivije kategorije društva, na osnovu kojih bi građani mogli ostvariti popuste na raznu robu i usluge, olakšale bi život i podigle standard ove populacije koja smatra da bi Srpska što prije trebalo da se ugleda na susjednu Srbiju, u kojoj primjena tih benefita kreće na jesen.

Naime, Srbija je s ciljem povećanja standarda penzionera i drugih ranjivih kategorija stanovništva odlučila da izradi kartice na osnovu kojih će njihovi vlasnici moći da ostvare popuste u supermarketima, turističkim agencijama, servisima, zanatskim radnjama, ustanovama kulture i slično. Prijave za izradu kartica, na koje će pravo imati korisnici penzija, novčanih naknada za pomoć i njegu drugog lica, kao i korisnici privremenih naknada na osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, u toj zemlji počele su juče, a istovremeno je krenula i evidencija privrednih subjekata koji su spremni da penzionerima daju popuste. I jedni i drugi prijavljuju se tamošnjim filijalama fonda PIO, a ostvarivanje navedenih beneficija biće moguće od 1. oktobra.

Građani Srpske pozdravljaju ovu ideju Srbije i navode da bi ovako nešto trebalo da postoji i u Srpskoj.

Predsjednik Udruženja penzionera RS Ratko Trifunović kaže za “Glas” da bi uvođenje ovih kartica bilo više nego odlično.

– Na prvom sastanku sa novoizabranim resornim ministrom Danijelom Egićem predložićemo da se Srpska o tom pitanju ugleda na našu maticu Srbiju, da se i kod nas pokuša uraditi ista stvar – priča on.

Trifunović ističe da populacija penzionera u mnogim sredinama Srpske i sada ostvaruje određene beneficije pri kupovini robe i lijekova.

– Pojedini supermarketi i apoteke određenim danima u sedmici ili mjesecu penzionerima daju popust od deset odsto na kupovinu, što je sjajno, ali bi bilo daleko bolje ako bi to bilo pravilo i kada bi popuste mogli ostvariti svuda. Nadam se da ćemo naići na razumijevanje naše Vlade i to sjajno rješenje Srbije prepisati i sprovesti u praksu kod nas jer bi to u velikoj mjeri uticalo na bolji standard penzionera – smatra Trifunović.

Apel Vladi Srpske da razmisli o uvođenju kartica za najranjiviju kategoriju građana uputili su i iz Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima RS “MeNeRaLi”.

– To bi bio značajan pomak u pravima koja naši korisnici ostvaruju jer bi kartice olakšale život koliko-toliko našim porodicama i omogućile im da sebi priušte neku uslugu ili proizvod koji inače ne mogu – rekla je predsjednica ovog saveza Tatjana Spasojević.

Predsjednica dobojskog Udruženja građana, koje se bori za zaštitu prava potrošača, “ToPeer” Snežana Šešlija kaže da je zbog globalne inflacije i brojnih talasa poskupljenja hrana postala luksuz za dio stanovnika Srpske.

– Dolazimo u situaciju da ljudi više ne preživljavaju, već su u fazi da bukvalno ne znaju kako će dočekati sutra. Vlada će morati učiniti nešto da se situacija stabilizuje, a te kartice bi bile dobro rješenje. Već duže od dvije godine se borimo da u Zakon o zaštiti potrošača uđe i kategorija “zaštićeni potrošač”, to je nešto slično i nadam se da će nešto od toga ugledati svjetlo dana – rekla je Šešlija.

Trebinje pionir

Grad Trebinje u oktobru 2020. godine prvi je u Srpskoj otvorio prodavnicu za penzionere koji pri kupovini ostvaruju određeni popust, a procenat zavisi od primanja najstarijih građana.

– Od otvaranja do danas penzionerima smo izdali više od 2.000 kartica, a prosječan popust koji oni ostvaruju pri kupovini je oko 40 odsto. Na našim rafovima ima oko 70 prehrambenih proizvoda i penzionerska populacija kod nas redovno pazari. U ovo vrijeme globalne inflacije i poskupljenja svih vrsta robe otvaranje prodavnice je bilo pun pogodak – rekao je direktor trebinjskog Agrarnog fonda, u sklopu kojeg posluje prodavnica, Veselin Dutina.

Izvor: Glas

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!