U četvrtak nova šansa za budžet

155

Iako je na sjednici Fiskalnog savjeta BiH postignut dogovor o dokumentu okvirnog budžeta 2023-2025. godine, a samim tim i budžetu za narednu godinu, članovi Fiskalnog savjeta BiH nisu potpisali ništa, tako da je pitanje da li će budžet za narednu godinu biti usvojen i u četvrtak na sjednici Savjeta ministara BiH.

Podsjećanja radi, Ministarstvo finansija i trezora BiH, nakon dogovora u Fiskalnom savjetu, izradilo je budžet institucija BiH za narednu godinu i uputilo ga Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara BiH, uz zahtjev da se uvrsti u dnevni red sjednice koja je održana u petak.

Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH stavio je budžet u iznosu od 1.315.400.000 KM na dnevni red Savjeta ministara BiH, međutim, sjednica koja je počela u jutarnjim časovima je prekinuta i nije nastavljena u poslijepodnevnim časovima, kako je planirano.

“Nema potpisa na dogovor sa Fiskalnog savjeta i budžet nije usvojen. Postoje nedoumice na relaciji Vlada Republike Srpske – Savjet ministara BiH, odnosno na relaciji Višković – Krišto (Radovan Višković, premijer RS i Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH) i to je glavni razlog zbog kojeg u petak nije razmatran budžet”, ispričao je izvor “Nezavisnih novina” blizak Savjetu ministara Bosne i Hercegovine.

S druge strane, u Savjetu ministara BiH nakon sjednice u petak, koja je prekinuta, a nije nastavljena, saopšteno je da će dokument okvirnog budžeta za period od 2023. do 2025. godine i Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu biti razmatrani naknadno.

“Tada će se Savjet ministara BiH izjašnjavati i o prijedlozima tri odluke, i to o visini osnovice za obračun plate i o visini regresa za godišnji odmor zaposlenim u institucijama BiH za 2023. godinu, kao i o izmjenama i dopuni odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava zaposlenih u institucijama BiH na troškove smještaja, naknadu za odvojen život i naknadu za privremeno raspoređivanje”, saopštili su u petak iz Savjeta ministara BiH.

I Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH, rekla je juče da se nada da će budžet za ovu godinu biti usvojen na jednoj od narednih sjednica i da će nakon toga Predsjedništvo BiH budžet, kao zakonski predlagač, uputiti u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Kada je riječ o samom budžetu, trenutno najveći problem je u tome što se on povećava za oko 240 miliona KM u odnosu na onaj iz 2022. godine i što je zahvatanje iz indirektnih poreza za više od 150 miliona KM veće nego što je bilo ranije.

Osim budžeta, za koji još nije sigurno da li će biti usvojen na sjednici u četvrtak, pitanje je kako će ministri odlučiti i o osnovici za obračun plate. Kako su “Nezavisne novine” ranije pisale, prijedlog je da ta osnovica iznosi 600 KM, a zahtjev sindikata je 630 KM, tako da je i pitanje da li će Savjet ministara BiH postići dogovor o ovom pitanju.

Radenko Mirković, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, za “Nezavisne novine” je još ranije rekao da neće pristati na osnovicu od 600 KM, jer će povećanje plate sa tom osnovicom osjetiti najviše funkcioneri koji imaju ionako visoka primanja u odnosu na službenike i namještenike.

Izvor: NEzavisne

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!